Foto: SVT

”Ungdomsarbetslösheten ett av regeringens största misslyckanden”

Uppdaterad
Publicerad

Centerledaren Annie Lööf och Socialdemokraternas Mikael Damberg möttes i Agenda.

Socialdemokraterna vill fördubbla krogmomsen och arbetsgivaravgiften för unga, något som alliansen hävdar kommer att öka arbetslösheten bland unga.

– Vi måste ha en bättre politik för att bekämpa ungdomsarbetslösheten. Det är vårt besked, sade Mikael Damberg, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen.

– Hela frågan om ungdomsarbetslösheten är ett av regeringens största misslyckanden. Man har trott att breda skattesänkningar skulle ge en massa nya jobb men det har det inte gjort, sade han.

– Vi har högre arbetslöshet bland ungdomar nu än före de här reformerna och det kostar väldigt mycket pengar.

Mikael Damberg höll fast vid den socialdemokratiska linjen att krogmomsen och arbetsgivaravgiften för unga ska höjas.

– Vi ska göra det för att finansiera riktade insatser mot de ungdomar som inte har jobb. Det är ingen naturlag att Sverige ska ha dubbelt så hög ungdomsarbetslöshet som till exempel Österrike som har infört en ungdomsgaranti som vi går till val på, sade han.

– Det är det första beslutet vi kommer att fatta om vi vinner valet. Det garanterar ungdomar jobb, utbildning eller praktik inom 90 dagar, sade Damberg.

Ideologi, verklighet och fasa

Annie Lööf tyckte att man ska lämna Socialdemokraternas ideologi som, enligt henne, går ut på att straffbeskatta företag som anställer ungdomar.

– Om man beger sig ut i verkligheten ser man ganska lätt hur många unga människor som de här företagen anställt, sade Annie Lööf.

Det gäller både kommunala vårdboenden, kaféer, restauranger och industriföretag, hävdade centerledaren.

– Alla har talat om för mig vilka de kunnat anställa efter den sänkning vi gjorde för fem, sex år sedan.

– De förklarar också vilken fasa de kommer att stå inför vid årsskiftet om Socialdemokraterna vinner valet, sade hon.

Centermatematik när den är som sämst

Enligt Annie Lööf går 55 procent av Socialdemokraternas budget till bidrag och AMS-politik och bara nio procent till företagen.

– Det är centermatematik när den är som sämst. Hade det varit så att verkligheten hade sett bra ut, då hade jag förstått att näringsministern sagt att inget behöver förändras, sade Mikael Damberg.

Mot slutet av debatten, som kan ses i sin helhet genom att man klickar på bilden längst upp i artikeln, hettade det till ordentligt. De två deltagarnna ställde frågor till varandra om den andras politik – dock utan att riktigt få svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2014

Mer i ämnet