Strax innan valduellen mellan de två statsministerkandidaterna fotograferades de på Norra Real i Stockholm där debatten tv-sändes på lördagskvällen. Foto: TT

Historisk duell om statsministerposten

Uppdaterad
Publicerad

För första gången någonsin möttes två statsministerkandidater i en debatt dagen före valdagen.

Båda kandidaterna, Stefan Löfven (S) och Fredrik Reinfeldt (M), inledde med att prata om världsläget.

– Vi ska ha ett starkt FN. Nu har vi ett splittrat FN, sa moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

Val 2014

– Sveriges röst ska höras för frihet och demokrati. Vi lever i en tid av internationell oro, och vi är ingen isolerad bubbla, sa S-ledaren Stefan Löfven.

Hetast om vargen

Reinfeldt återupprepade formuleringen från sitt sommartal om att vi svenskar måste öppna våra hjärtan.

– Vi måste visa att vi har utrymme för fler i vårt land. Det är jag beredd att försvara i vilket sammanhang som helst.

Under duellen fick publiken ställa frågor till partiledarna. Det blev frågor om det svenska dataspelsundret, diskriminering i arbetslivet och hur man får jobb.

Hetast var frågan om vargjakten. Stefan Löfven tryckte på att det är viktigt att ha en bevarandestatus på vargen, medan Fredrik Reinfeldt vill att man ska skjuta mer varg. M-ledaren lyfte att de rödgröna inte är ense i frågan.

– Det är inte alls otroligt att det blir en miljöpartist som blir miljöminister, vilket kommer förminska möjligheten att jaga varg i Sverige, sa Fredrik Reinfeldt.

”Ödesfrågan nummer ett”

Estrid i publiken ställde en fråga om klimathotet, och om hur politikerna arbetar för att hennes barn och barnbarn kommer få en bra värld att leva i.

– Sverige tar sitt ansvar. Våra utsläpp har sjunkit med nästan 15 procent under den tid jag varit statsminister. Men vi behöver göra mer. Två saker är ännu mer bonus på miljöbilar och att förbereda för mer för elbilar med fler laddningsstolpar, sa Fredrik Reinfeldt.

Stefan Löfvens svar handlade om transporter.

– Jag förstår din oro, det här är ödesfrågan nummer ett. Vi ska inte ha ett klimat som värmer upp jorden med mer än två grader, det får inte ske. Där krävs en global överenskommelse, men det förtar inte vårt eget ansvar. En sak vi kan göra är att föra över transporter från bil till järnväg. Vi vill satsa på järnvägsunderhåll så att industrin säger 'där vill vi frakta våra varor', sa Löfven.

”Vi vill testa allmän värnplikt”

Även försvarsfrågan fick det att hetta till lite i debatten. Publikens fråga var: Är det dags att återinföra värnplikten?

– Vi vill röra oss i den riktningen. Den allmänna värnplikten avskaffades av den här regeringen med fyra rösters marginal, så ska det inte se ut. Vi vill testa allmän värnplikt, men jag tror vi ska ha en mix av det och fast personal, sa Stefan Löfven.

– Jag vill inte ha ett försvar som inte har resurser. Därför är vi beredda att rusta upp för incidentförsvar. Vi har beslutat om 1,1 miljarder i ökade resurser, vi är beredda att lyfta det till 5,5 miljarder, sa Fredrik Reinfeldt.

Reinfeldt lyfte att S och M är överens om mycket när det gäller försvarspolitiken, till skillnad från det rödgröna blocket.

– Ditt umgänge vill gå med i Nato, det är den största skillnaden i ert block, kontrade Löfven med.

”Två miljarder till sjukvården”

Tomas Olander, kirurg, hade fråga om vården. Är det inte dags att lägga ner landstingen och utforma en likformig vård i landet? undrade han.

– Det har testats i Norge, och där finns det en diskussion om vården. Vi tycker det är viktigt att satsa på vårdvalsmodeller så att man inte fastnar i köer, och att satsa på cancerprogram, sa Reinfeldt.

– För att svara på din fråga så tycker vi inte att man ska förstatliga vården. Men vi tycker att proffsen ska få vara proffs och inte styras av marknadssystem. Vi vill ha 2 miljarder till sjukvården så landstingen får fatta beslut om vad de vill förstärka, sa Löfven.

Statsministern tycker att Löfvens miljarder är lite i sammanhanget.

– Jag vill påpeka på att under år då fler har jobbat har resurserna till vården ökat med 30 miljarder. Så Löfvens 2 miljarder kommer inte att räcka.

Stefan Löfven trycker på att sjukvården nu styrs av ackordssystem, och ifrågasätter Reinfeldts kommentar om satsningen.

– Landstingen som får dela på 2 miljarder gör hellre det än att få ingenting.

”Här går skiljelinjen”

En fritidspedagog från Solna norr om Stockholm undrade hur partierna ville arbeta för att barngrupperna ska bli mindre.

– Kommunerna måste få mer resurser att lägga på mindre grupper på fritids. Sen behöver vi föra till personal på fritids, och där satsar vi på traineejobb. Sen vill vi koppla ihop föreningslivet med fritids, så att man kan gå på träningen direkt i stället för att åka hem emellan i stället, sa Löfven.

– Tog inte Löfven upp att Socialdemokraterna vill minska resurserna i just Solna? Vi vill gå mot mindre barngrupper, och vi har föreslagit en fritidspeng för att hjälpa kommunerna att göra detta, sa Reinfeldt.

Stefan Löfven reagerade på förslaget, och menade att det osade klassklyftor.

– En fritidspeng, här går skiljelinjen. Vi vill att alla ska ha råd. Vi vill inte att de fattiga ska få en peng, det är nedvärderande.

– Det är bättre att föreslå något som märks i stället för att säga att man ska trolla bort problemet, sa Reinfeldt.

”Jag älskar Sverige”

Kandidaterna avslutade duellen med att hålla ett kort anförande om deras syn på Sverige.

S-ledarens fokus låg på att minska klyftorna mellan olika grupper.

– Jag älskar Sverige. Jag är stolt över att bo här. Under 8 år ha de sänkt skatterna. Jag vill i stället se ett framtidsprojekt där alla har en plats. Ett bättre Sverige för alla, sa Stefan Löfven.

Reinfeldt lyfte i sitt anförande fram att Alliansen är ett gemensamt regeringsalternativt.

– Jag hoppas att ni i morgon låter den jobbskapande svenska ekonomi få fortsätta. Vi går till val på ett Sverigebygge. Vi kommer att stå rustade för nästa kris. Ett förberett regeringsalternativ som vet vad det vill, sa Fredrik Reinfeldt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet