Foto: TT

Hökmark: EU-kritiker inte lämpad för ordförandepost

Uppdaterad
Publicerad

Peter Eriksson (MP) är kritisk till att partigrupper gått ihop för att utestänga EU-kritiska partiet från ledande poster. Men enligt moderata EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) är det ingen demokratisk rättighet att vara ordförande i ett utskott i EU-parlamentet.

Varför har ni genomfört en sådan här uppgörelse?

– Ordförandens roll är att leda utskottet och se till att utskottet fungerar. Men om man är där för att motarbeta hela arbetet, så är det bättre med någon som faktiskt vill leda arbetet framåt. 

Men i vanliga fall så använder ni ju er av en matematisk modell för att avgöra vilka partigrupper som får ordförandeposter. Är inte det bättre?

– Utskottens ledamöter vill ha personer som man har förtroende för som ordförande. Flera av de här partierna är ju väldigt tydliga med att de inte vill ha något EU överhuvudtaget, och vill man inte samarbeta över nationsgränser så passar en ordförandepost inte speciellt bra.

Har Peter Eriksson en poäng när han säger att ni skjuter er i foten och ger EFDD-partierna ett moraliskt övertag i och med att inte använda er av den vanliga modellen?

– Nej, att vara ordförande i ett utskott är ingen demokratisk rättighet, man driver inte sina frågor utifrån den posten. Vi behöver aktiva ordföranden, som vill framåt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer