Hon är första romen att toppa EU-lista

Uppdaterad
Publicerad

Soraya Post toppar Feministiskt Initiativs lista inför EU-parlamentsvalet, som första romska kvinna. – Det ger en signal om att det finns hopp, säger hon i Gomorron Sverige.

– Jag har länge lobbat för mänskliga rättighetsfrågor med fokus på romska frågor och nu kände jag att det är dags att ta steget in i maktens rum, säger Soraya Post, talesperson för Romska kvinnor i Europa, som nu toppar Feministiskt Initiativs (FI:s) valsedel i EU-valet.

Listplaceringen är historisk, första gången en rom toppar en valsedel, även om det i dag sitter en romsk kvinna från Ungern i EU-parlamentet.Soraya Post menar att det har stort symbolvärde.

EU-valet 2014

– En av de stora murarna har börjat rasa. Det ger en signal om att det finns hopp, särskilt eftersom det bottnar i en så lång period av diskriminering som gör att många inte trott att vi kan komma till den nivån, säger Soraya Post.

Katastrofsiffror för FI

I det romska samhället finns det ingen större tilltro till politikerna och förtroendet för politiken är låg.

– Så de sätter nog stora förhoppningar till mig.

FI sitter dock inte i EU-parlamentet i dag. Partiet fick 2,2 procent i förra EU-valet och enligt en undersökning som Novus gjort för Ekots räkning säger endast 0,2 procent av väljarna att de skulle rösta på FI om det var val i dag.

Själv känner hon att politiskt arbete är den enda vägen för verklig förändring för romerna, och det har hon arbetat med på andra sätt tidigare.

Romernas situation som 30-talets Europa

Om hon väljs in i EU-parlamentet kommer hon inte bara att arbeta för romernas rättigheter utan generellt för jämställdhet.

– Det första jag kommer att driva är att få en EU-kommissionär i jämställdhetsfrågor och en kommissionär som ansvarar för antirasism.

Stämningen i EU-parlamentet har ju varit väldigt antiziganistisk. Vad tror du det innebär om det kommer in en rom?

– Jag tror att det kommer att skaka om lite. Samtidigt tror jag man får en medvetenhet om att det här behövs och att antiziganism inte är okej.

Hur skulle du beskriva romernas situation i Europa i dag?

– Det är katastrof. De högerextrema tar oss tillbaka till ett Europa på 30-talet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet