Foto: SVT

Hon dog av sjukhussjukan – begravdes i plastsäck

Uppdaterad
Publicerad

Personalbristen i sjukvården är långt ifrån något typiskt svenskt.

I Storbritannien har flera uppmärksammade skandaler där patienter dött på grund av dålig bemanning lett till att man nu ska införa en ny lag, den ska tvinga alla sjukhus att skicka in en rapport varje månad om personalläget.

Egentligen skulle Debra Hazelines mamma bara få lite sjukgymnastik i några veckor.

Hon var lite ostadig, hade ramlat några gånger och blev därför inlagd på Midstaff sjukhus i Staffordshire. Men hon blev så sjuk av alla infektioner hon drog på sig på det smutsiga, lågt bemannade sjukhuset att hon aldrig kom hem igen.

– Hon smittades med så många bakterier att hon inom några veckor var obotligt sjuk i sjukhussjukan. När min mamma avled fick man begrava henne i en plastsäck för att jorden inte skulle bli infekterad, berättar Debra.

Skandalen upptäcktes efter flera år

Skandalen på Staffordshire som kommit att bli Storbritanniens mest omtalade rullades först upp efter ett par år då anhörigas klagomål och några av sjuksköterskornas protester inte gick att ignorera längre.

Men det tog tid eftersom de allra flesta sjuksköterskorna var lojala med ledningens hårda mål om snabb vård trots att de egentligen saknade resurser.

Vanvård bakom uppemot hundra dödsfall

Helene Donelly som kom till Midstaff som nyutexaminerad sköterska reagerade direkt. Hon skrev mer än hundra anmälningar om missförhållandena och har i efterhand adlats för sina insatser.

Efter år av utredande har man slagit fast att det var vanvård som låg bakom uppemot hundra av dödsfallen och för att komma tillrätta med underbemanningen och de orimliga kraven på personalen om att ständigt leva upp till mätbara mål ska alla sjukhus i Storbritannien skicka in en rapport varje månad om personalläget och rapportera vad man gör åt bristen.

Det är ett system som den svenska hälso- och sjukvårdsministern Göran Hägglund (KD) säger sig vilja titta på.

Tanken är sedan att uppgifterna också ska offentliggöras på nätet men det ska gå att läsa ut om de som jobbar har rätt utbildning och vad de lägger sin tid på. Det är helt avgörande för om dessa uppgifter kan komma till nytta säger Helene Donelly.

”Skulle inte tveka att göra om det”

Debra Hazelines lever varje dag med hot och glåpord från de boende i området, som tycker att hon varit illojal mot en stor lokal arbetsplats. De är oroliga att sjukhuset ska tappa service och finansiering efter all negativ uppmärksamhet.

– Men jag skulle inte tveka att göra om det, säger Debra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.