Peter Rawet, ekonomikommentator SVT Foto: SVT

Höstens dyraste pålaga kan komma från experterna

Uppdaterad
Publicerad

Det är omöjligt att nu se exakt hur valresultatet kommer påverka folks plånböcker. Men det dyraste beskedet för väljarna kommer i höst, då en expertgrupp väntas ställa krav på att fler betalar mer på sina bolån, skriver SVT Nyheters ekonomikommentator Peter Rawet.

Den globala och rationella (eller cyniska – välj själv) finansmarknaden tog emot det svenska valresultatet först i Nya Zeeland och Australien. Reaktionen var en försiktig gäspning – med en något sjunkande svensk krona. Kronan tappade ungefär fyra öre mot euron jämfört med fredagen. Enighet tycks råda om att svenska statens plånbok är i ordning – så vad det handlar om nu  är vad framtida osäkerhet ska kosta.

Oklart läge

Hur går det då med den privata plånboken vid ett regeringsskifte? Det ska förhandlas om hur en rödgrön regering (om det nu blir en sådan i slutändan) utformar sin politik. Därmed går det inte att ange i kronor och ören hur valresultatet kommer att landa i folks plånböcker. Men inriktningen på olika områden går det att spekulera i med en något större säkerhet (om det blir rödgrönt). Nedan följer ett axplock av möjliga förändringar.

Val 2014

Högre skatt?

Är du arbetslös eller sjuk tycks det blir mer pengar. Det kan också komma att bli bli lättare att få vara sjukskriven länge – och därmed undvika att hamna i socialförsäkringarnas lägre ekonomiska divisioner. Är du pensionär så kommer skatteskillnaden jämnas ut mot dem som arbetar – i en okänd takt.

För den som jobbar så kan det bli högre skatt – men för vilka inkomster den högre skatten kommer att tas ut är fullständigt oklart. Spannet går från Socialdemokraternas avtrappning av den senaste skattesänkningen (femte jobbskatteavdraget) vid en månadslön på sextiotusen kronor till Vänsterpartiets som börjar redan vid inkomster på trettiotusen kronor per månad. En gissning – god som någon annan – är att (S) trycker upp gränsen mot inkomster runt 50.000 kronor – strax ovanför Miljöpartiets nivå.

Dyrare transporter

Det kommer också att bli dyrare med transporter som smutsar ned. Här finns pålägg att vänta för att transportera varor på vägarna och folk i luften. Dyrare blir det också för den som vill gå på krogen då momsen höjs. Det är närmast omöjligt att förutsäga hur en rödgrön regering behandlar kärnkraften och hur det i sin tur påverkar priset på el.

Krav på amortering

Men det dyraste beskedet för medborgarna kan komma i höst från en expertgrupp. Stabilitetsrådet – en grupp med representanter från Riksbanken, Riksgälden, Finansinspektionen och regeringen. Det handlar om att få folk att betala av mer på sina bolån, alltså amortera. (M )och (S) har varit överens om att något måste göras för att minska hushållens växande skulder. Visserligen är ju en amortering ett sparande – men här handlar det om ett tvångssparande.

Det kan komma att röra sig om tusentals kronor för det vanliga hushållet. Vilka som kommer att få betala av på lånen (nya och/eller gamla låntagare) och hur mycket återstår att se. Men som vanligt måste politikerna också tänka på att kunna vinna val – nästa val om fyra år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet