Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i en valturnéhusbil i Nynäshamn. Foto: TT/Tomas OneborgVisa alla (4)
Visa alla (4)

SD har svårast att rekrytera kandidater

Uppdaterad
Publicerad

SD har svårare än andra partier att fylla valsedlarna. Många gånger är anledningen en oro för hot och stigmatisering, visar en enkät som SVT Pejl har gjort.

SVT Pejl har i samband med tjänsten Pejl på kommun och landstingsvalen frågat 1.372 lokala partiorganisationer hur tillgången på kandidater har varit i deras distrikt. Mer än var fjärde tycker att antalet kandidater har varit otillräckligt.

Bland Sverigedemokraterna är det 50 procent som svarar att det varit svårt att hitta kandidater. SD sticker även ut eftersom en femtedel, 27 lokala organisationer, anger att anledningen är att människor är rädda för vilka konsekvenser ett engagemang i partiet ska få. Hot, trakasserier samt problem på jobbet och i relationer är några faktorer som lyfts fram.

– Alla partier som växer snabbt får svårt att rekrytera kandidater. Men man kan kan se att som SD-ledamot blir du utsatt för en större granskning. Det är inte legitimt, det är ett stigma, säger statsvetaren Ann-Cathrine Jungar.

Avgår efter rasistiska uttalanden

Bara under den senaste månaden har sex av SD:s kandidater hoppat av sina kommun- och riksdagskandidaturer, visar en genomgång som SVT har gjort.

Samtliga avhopp beror på rasistiska uttalanden som skett på nätet.

– SD har utarbetat en kommunikationsplan som de försöker få sina sympatisörer att agera efter. Men det är omöjligt för ett parti att ha koll på vad folk har gjort på webben i flera år. Det ligger inte heller i deras ideologi, det skulle skapa ett klimat av stort misstroende inom partiet, säger Ann-Cathrine Jungar.

Bäst tycks rekryteringen till kommunvalen ha gått för Socialdemokraterna, där endast 8 procent uppger att tillgången på kandidater varit ett problem. Även Feministiskt initiativ (13 procent) samt Vänsterpartiet och Centerpartiet (båda 22 procent) anser i stor utsträckning att tillgången har varit bra.

Saknar listor i många kommuner

En koll hos Valmyndigheten visar samtidigt att Sverigedemokratena saknar listor i nästan tio procent av landets kommuner, 27 kommuner.  SD följs av Miljöpartiet (19 kommuner), Kristdemokraterna (18 kommuner) samt Vänsterpartiet (15 kommuner). Socialdemokraterna är enda riksdagspartiet som har listor i alla Sveriges 290 kommuner.

Sverigedemokraterna i Skövde har i dag tre mandat, men bara sex personer på valsedeln.

–Det är alldeles för få, säger Tobias Andersson, vice ordförande i SD Skövde.

Han tror att oron för en stigmatisering ibland är ett svepskäl från personer som inte vill ta politiska uppdrag ändå. Men han säger samtidigt att hans roll i partiet har inneburit en ökad hotbild. Han uppger att han har utsatts för spottloskor och glåpord vid tal på torget, och fått en cola hälld över sig när han blev igenkänd en kväll på stan.

Mer tid att hitta kandidater

Enligt den fria nomineringsrätten kan vem som vill lägga till namn på valsedeln, ända fram till valdagen. Många partier väljer att skydda sina listor genom att anmäla kandidater i förväg. Men för SD i Skövde innebär de blanka sedlarna mer tid att hitta kandidater på. Minst fyra personer har muntligt lovat att skriva upp sig på valdagen, säger Tobias Andersson.

Blanka listor kan vara en riskabel väg att gå, eftersom det innebär att personer utan koppling till partiet kan ta någon av SD:s platser i kommunfullmäktige. Så var det till exempel när moderaten Erik Arvidsson tog en plats i Borgholm efter valet 2010, och behöll den som politisk vilde.

SVT har även sökt Sverigedemokraterna centralt för en kommentar.

Antal kommuner där partierna saknar listor

Visa

Sverigedemokraterna 27

Miljöpartiet 19

Kristdemokraterna 18

Vänsterpartiet 15

Folkpartiet 8

Moderaterna 4

Centerpartiet 1

Andel partier med brist på kandidater

Visa

Socialdemokraterna              8 %

Feministiskt Initiativ             13 %

Vänsterpartiet                     22 %

Centerpartiet                      22 %

Miljöpartiet                          28 %

Kristdemokraterna              30 %

Moderaterna                       31 %

Folkpartiet                           32 %

Sverigedemokraterna          50 %

Totalt                                  27 %

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer