Akrivbild Foto: TT

Hundar i tröja ska locka fler M-väljare

Uppdaterad
Publicerad

Inför höstens val vill Moderaterna tredubbla antalet kandidater som kommer in i riksdagen via personkryss. För att lyckas med det tipsar partiledningen eventuella kandidater att knyta på sig löparskorna, eller helt enkelt satsa på hundtricket.

Klä ut hunden i ett moderat budskap, samla några likasinnade hundägare och gå på gemensam personvalspromenad. Eller varför inte samla ett gäng, dra på kampanjtröjorna och spring ett lopp, och vattnet ska naturligtvis delas ut i M-mugg. Tipsen från partiledningen är många till moderata kandidater som vill driva personvalskampanj inför höstens val, skriver Dagens Nyheter.

Trots att Moderaterna var ivriga anhängare till att införa personval 1998, har antalet moderater som tagit sig in i riksdagen med personkryss stadigt minskat. I valet 2009 kryssades nio moderater in i riksdagen. Målet i höst är att tredubbla resultatet.

– Vi ska försöka nå målet att få in en personvald per valkrets, alltså 29 personvalda, säger partisekreterare Kent Persson (M).

Han tror att engagerade kandidater är ett bra sätt att få fart på valkampanjen och kan bli avgörande i en jämn valrörelse.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.