Jonas Sjöstedt (V) på Vänsterpartiets kongress 2012 Foto: TT

Ideologisk välfärdsstrid inom V

Uppdaterad
Publicerad
Inför Vänsterpartiets partikongress som börjar på fredagen utmanas nu partiledningen när det gäller den heta frågan kring vinster i välfärden.

Utmanarna kräver att Vänsterpartiet säger nej till alla privata alternativ inom vården, skolan och omsorgen.

Vi träffar Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt i hans riksdagsrum, där han är i full färd med att skriva på sitt tal som han ska hålla på partikongressen. Han verkar ganska trygg inför en kongress som inte förväntas stöta på alltför mycket stridigheter.

– Om jag är nervös? Nej, inte nervös ska jag säga, men lite spänd. Det är ju så roligt att träffa så mycket folk, och det ska bli spännande att se hur besluten går, säger Jonas Sjöstedt.

Hetaste sakfrågan

En fråga är ganska enkel att svara på. Den som handlar om vilken som är den allra hetaste sakfrågan.

– Det är ju privatiseringarna och vinsterna i välfärden, svarar han utan att tveka.

Men inom denna partiets paradfråga inför valet har det faktiskt blossat något av en ideologisk strid. Vänsterpartiet i Kiruna, till exempel, tycker att partiledningen är för mesig i just den här frågan. Man vill att alla privata välfärdsalternativ ska bort.

– Privata alternativ ska inte vara inom kärnverksamheten inom vård, skola och omsorg, utan detta måste skötas av offentliga aktörer, säger Sten Stridsman, som är kommunpolitiker i Kiruna.

Motion i strid med partiledningen

Sten Stridsman har författat distriktets motion inför partikongressen, i strid mot partiledningen som tycker att privata alternativ är okej, så länge vinsterna kontrolleras. Partiledaren har inte några problem att svara på frågan varför privata alternativ överhuvudtaget bör tillåtas.

– Jag tror att det kan vara ett viktigt komplement till det offentliga, men det är viktigt, dels att man inte plockar ut några vinster, dels att det är demokratin som beslutar vart skattepengarna ska gå, säger Jonas Sjöstedt.

Skattepengar försvinner

Men i Kiruna tror man inte på sådana här så kallade nonprofitlösningar som är partiledningens modell, en modell där man helt enkelt begränsar vinstmöjligheterna i de bolag som verkar inom välfärdssektorn. Enligt Vänsterpartiet i Kiruna så riskerar privata aktörer alltid att leda till brist på demokratisk insyn och att skattepengar försvinner.

– Så länge jag har varit aktiv politiker, och det är tio år nu, så har man pratat om nonprofitlösningar, man har pratat om kosmetiska lösningar. Men det är väldigt svårt att hitta den typen av lösningar, och det tar väldigt lång tid, säger Sten Stridsman.

Men Jonas Sjöstedt håller inte med.

– Jag tycker att det är fel. Erfarenheter från andra länder visar att det är fel. Norge införde en lag mot att man tar ut vinstpengar ur skolan. Och man har haft fall där – faktiskt – svenska företag försökt ta ut vinstpengar från skolan, men man har satt stopp för det. Det här är inte så komplicerat. Det är Sverige som är undantaget, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2014

Mer i ämnet