Mellan 2006 och 2012 har 40.000 jobb försvunnit bland ”maskinoperatörer och montörer”. Foto: TT

Industrijobb försvinner i snabb takt

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre jobbar inom den svenska industrin. Statistiken som SCB tagit fram åt SVT visar att utvecklingen har gått snabbt de senaste åren, särskilt snabbt försvinner de enklare jobben.

Industrins vikande trend på arbetsmarknaden framgår av statistik som Rapport tagit fram med hjälp av Statistiska centralbyrån. Möjligen kommer ni ihåg ett ganska omtalat citat från statsminister Fredrik Reinfeldt där han beskriver hur industrijobben i Sverige i praktiken har försvunnit. Detta sade han för ett drygt år sedan på World Economic Forum i Davos i Schweiz.

Uttalandet väckte stor uppmärksamhet här hemma i Sverige, där fortfarande närmare 600.000 jobbar inom industrin.

Fokus arbete

Professor: Snabb strukturomvandling

Att jobben skulle ha försvunnit helt och hållet var nog lite hårddraget av statsministern, och troligen menade han nog inte att vara så drastisk i sin beskrivning av den svenska arbetsmarknaden.

Men själva bilden av att industrijobb håller på att försvinna är verkligen inte gripet ur luften.

Professor Lars Persson på IFN, Institutet för näringslivsforskning, har bland annat studerat utvecklingen inom detta just detta område.

– Det finns en ganska snabb strukturomvandling som drivs både av en globalisering, man kan utlokalisera jobb utanför Sverige, samtidigt som vi ser en teknologiutveckling som gör att man kan jobba på med smarta robotar och liknande, vilket gör att de här stora industriföretagen snabbt ställer om, säger Lars Persson.

40.000 jobb borta

SVT har försökt titta lite närmare på tappet av jobb inom industrin. Med hjälp av Statistiska centralbyrån har vi plockat ut en period mellan åren 2006 och 2012, och här har vi dykt ner i utvecklingen för över 130 yrkeskategorier.

När det gäller utvecklingen inom industrin har vi här lyckats hitta en yrkeskategori som sticker ut. I gruppen ”maskinoperatörer och montörer”, där lejonparten jobbar inom industrin, ser vi hur över 220.000 jobb har blivit dryga 180.000.

”Ganska stark tillväxt inom tjänstesektorn”

Eftersom detta tapp är så mycket större än inom industrin som helhet verkar alltså enklare jobb inom industrin försvinna mycket snabbare än andra.

– Samtidigt ser vi en trend med ganska stark tillväxt inom tjänstesektorn, och framför allt bland små- och medelstora företag där man har anställt mycket under de senaste femton åren, säger Lars Persson.

Där enkla industrijobb försvinner tillkommer alltså tjänstejobb som ofta kräver mer utbildning. I den bästa av världar kompenserar de nya tjänstejobben för de förlorade enklare jobben inom industrin. Och den här utvecklingen är bra för Sverige, enligt Lars Persson.

– Allra bäst är ju om den som tidigare har haft ett enklare jobb inom industrin utvecklar sin kompetens och anställs med högre kompetens och högre lön som tjänsteman, till exempel.

”Sker väldigt snabbt”

Lars Persson understryker också i det här sammanhanget att Sverige har varit extra framgångsrikt i att ställa om från de enkla industrijobben till den växande tjänstesektorn.

– Det här sker väldigt snabbt. Samtidigt ska det bli väldigt spännande att se hur Sverige tacklar en ännu snabbare omställning i den globala ekonomin, om det svenska näringslivet kommer att vara lika framgångsrikt som det har varit under de senaste tio åren även i framtiden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus arbete

Mer i ämnet