Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nu inleds förhandlingarna

Uppdaterad
Publicerad

Just nu håller S-ledningen möte på partihögkvarteret i Stockholm. Samtidigt bekräftar MP att de båda partierna inleder samtal i dag.

Med 31 procent av väljarstödet ska Socialdemokraterna bilda ny regering, men fortfarande finns många frågetecken om hur. Just nu håller S-ledningen möte bakom stängda dörrar på partiets högkvarter i centrala Stockholm. De ger inga kommentarer före lunch, men till Dagens Nyheter säger Stefan Löfven att en regeringsbildning över blockgränserna inte är aktuell, men att han håller öppet för ett borgerligt samarbete.

– Inte regeringsbildning, vi ska ha ett samarbete över blockgränserna. Nu börjar arbetet med att mejsla fram samarbeten mellan partierna, och inte bara inom blockgränserna. Det är det som vi ska göra nu, säger Löfven.

Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner bekräftar att det kommer påbörjas samtal under dagen mellan Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven och Miljöpartiets språkrör, Åsa Romson och Gustav Fridolin. Någon tid, plats eller under vilka former samtalen kommer föras är okänt.

Håller dörrar öppna

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin fick tuffa frågor om regeringsbildningen i Gomorron Sverige imorse. Utan att ge några raka svar betonade även hon vikten av att kunna samarbeta.

– Vi har en helt unik parlamentarisk situation och det gäller att ha förmågan att tänka på unika lösningar, säger Carin Jämtin.

– Vi har ett stort parti, Sverigedemokraterna, som ingen vill samarbeta med och det ställer krav på oss allihopa.

Men vilka partier som ska ingå i regeringen och vilka roller de får är fortfarande oklart. Carin Jämtin fick frågan om det kan bli aktuellt med borgerliga ministrar.

–  Vi får se, svarade hon.

Miljöpartiet inte tillräckligt

 I sitt tal på Socialdemokraternas valvaka igår kväll sa Stefan Löfven att han ska inleda samtal med Miljöpartiet, men att hans hand också är utsträckt till andra demokratiska partier som vill göra sitt bästa och ta ansvar för Sverige.

– Nu är det dags att lägga partitaktiken åt sidan och sätta Sveriges intressen först. Vårt land är för litet för konflikter, sa Stefan Löfven.

Men Socialdemokraterna behöver stöd av fler än Miljöpartiet för att kunna bilda regering. Jonas Sjöstedt (V) anser att Stefan Löfvens utsträckta hand är fullt rimlig, och förutsätter att S-ledaren kontaktar en rad partier de kommande veckorna.

Vänstern samarbetsvillig

Jonas Sjöstedt håller också öppet för ett visst blocköverskridande samarbete från Vänsterpartiets sida.

– Vi utesluter naturligtvis inte samarbete i sakfrågor med borgerliga partier, säger han, och nämner Centerpartiet och Folkpartiet som intressanta.

Men Johan Persson, Folkpartiets gruppledare i riksdagen, förvånas av Vänsterledarens inställning.

– Det märkte jag inte de här senaste fyra veckorna, men vi får höra vad de har att erbjuda, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Läget efter valet

Mer i ämnet