Ingvar Carlsson var gäst i Gomorron Sverige. Foto: SVT

Ingvar Carlsson vill ha nytt valsystem

Uppdaterad
Publicerad

Förre statsministern Ingvar Carlsson vill att Sverige får ett valsystem med majoritetsval. Han hänvisar blockpolitiken.

Sverige har fått ett nytt politiskt landskap med strikt blockpolitik. Den logiska konsekvensen av det systemskiftet borde vara att vi byter valsystem och övergår till majoritetsval.

Det skriver förre S-ledaren och statsministern Ingvar Carlsson i en nyutkommen bok.

Han finner det märkligt att förändringen ägt rum utan någon större uppmärksamhet:

– Det är en av de största förändringarna i modern svensk historia. Jag tycker att det är obegripligt och oansvarigt att denna omstöpning av villkoren för politiskt beslutsfattande äger rum utan offentlig analys och debatt, skriver Ingvar Carlsson.

Själv tycker han att blockpolitiken förskräcker. Besluten riskerar att upphävas nästa valperiod med ny politisk majoritet, vilket skapar osäkerhet.

Statsvetare skeptisk

Statsvetarprofessorn Ulf Bjereld, som är partikamrat med Ingvar Carlsson, ser inga förutsättningar för en ändring av valsystemet.

– Ett införande av majoritetsval skulle främja framväxandet av ett tvåpartisystem. Med två dominerande partier skulle många viktiga intressen och värderingar bli utan representation. Majoritetsval riskerar därför att leda till ett system där centrala åsiktsriktningar inte blir representerade, vilket i sin tur kan minska medborgarnas tilltro till politiken och till det demokratiska systemet, säger han.

– Det finns heller inga realpolitiska förutsättningar för införandet av ett majoritetssystem. Ett sådant systemskifte måste genomföras under stor nationell enighet. Eftersom de mindre partierna skulle missgynnas av ett sådant system kommer en sådan nationell enighet heller inte att kunna åstadkommas.

Men Bjereld håller med Carlsson på en punkt.

– Ingvar Carlsson har rätt i att erfarenheterna av den blockpolitik som präglat svenskt politisk liv den senaste tiden diskuteras för lite. Alltför få statsvetare bidrar till denna debatt, säger han.

Se intervjun med Ingvar Carlsson i Gomorron Sverige!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2014

Mer i ämnet