Margit Silberstein Foto: SVT

Inte alltid så lätt att vara feminist

Uppdaterad
Publicerad

I dessa dagar ska politikerna ha mycket tungt vägande skäl för att våga tacka nej till ett evenemang som bara andas feminism och jämställdhet. Nu dras ”alla” till Malmö. Stefan Löfven är en av dem som sällar sig till den stora sammandragningen. Han kallar sig visserligen feminist men än har han inte höjt näven och ställt sig på några barrikader för ge innehåll åt sin feminism.

Alla partier letar efter en jämställdhetspolitik som ska hejda Gudrun Schymans framfart, och se till att porten till riksdagen slås igen framför näsan på henne och Fi. Nu upprepar till exempel Socialdemokraterna vad de sagt ända sedan jämställdhetsminister Margareta Winbergs dagar om kvotering av kvinnor till börsbolagens styrelser.

Fick Persson att skriva under debattartikel

Jämställdhetsministrar har kommit och gått och inget har hänt. Margareta Winberg, som är en radikal feminist, fick till och med dåvarande statsministern Göran Persson att skriva under en debattartikel om individualiserad föräldraförsäkring. Den väckte stor uppmärksamhet och starka känslor. Ville verkligen Göran Persson tvinga föräldrar att dela lika? Det ville han inte. Två år senare erkände Persson att han inte förstod vad ”individualiserad” betydde i sammanhanget. I hans värld innebar individualiserad föräldraförsäkring att föräldrarna skulle få bestämma själva. I själva verket var det tvärtom.

Kongressen körde över Löfven

När Stefan Löfven tillträdde som partiledare för Socialdemokraterna pluggade han jämställdhet och hade den feministiska bibeln Under det rosa täcket av Nina Björk på nattduksbordet. Men när det blev skarpt läge och han skulle uttala sig om föräldraförsäkringen var han försiktig och tassade runt den kontroversiella fördelningen av föräldraförsäkringen, och hänvisade till att det var viktigt att föräldrarna fick avgöra den sortens frågor vid köksbordet. Den socialdemokratiska kongressen körde senare över Löfven och partistyrelsen, som inte ville sätta något årtal för när föräldraförsäkringen ska innehålla fler pappamånader. Kongressen röstade igenom att ”avgörande steg” ska tas under nästa mandatperiod för ett jämnare uttag.

Inga statsministrar till Malmö

Statsminister Fredrik Reinfeldt tackade nej till evenemanget i Malmö redan för ett år sedan när den första inbjudan skickades ut. Trots flera påstötningar därefter har han hållit fast vid sin sitt beslut. Det blev ”tvärnej” som Maria Almström, en av arrangörerna uttrycker det. Inga andra statsministrar från de övriga nordiska länderna åker heller till Malmö. Men det gör finansminister Anders Borg. För honom är feminist ingen nyklistrad etikett. Han förklarade redan 2006 när han blev finansminister att han är feminist – för sina döttrars skull.  

Schyman tyckte att Ohlsson skulle ta över FP

EU-minister Birgitta Ohlsson skulle ha åkt, men hon ställde in i sista stund. Hennes skäl är legitimt, hon ska föda barn vilken dag som helst. Ohlsson har länge haft ett starkt engagemang i jämställdhetsfrågor. Till och med Gudrun Schyman, som inte strör rosor omkring sig, tycker att Birgitta Ohlsson är en värdig motståndare. De två har genom åren debatterat med varandra vid ett flertal tillfällen. Schyman tyckte att Birgitta Ohlsson skulle ta över partiledarskapet för då skulle de två kunna fördjupa sitt samarbete kring den feministiska kampen.

Dagens vurm kan öppna riksdagsporten för Fi

Var och varannan politiker bedyrar att deras eld brinner för feminismen. Men det är inte självklart att det är bra för det egna partiet. När frågor som förknippas med ett särskilt parti hamnar på den politiska dagordningen gynnar det ofta just det partiet. Om invandring är på tapeten till exempel brukar det vara bra för Sverigedemokraterna. När miljöfrågorna är högt på agendan ger det utdelning åt Miljöpartiet. Om den logiken stämmer även på feminismen skulle dagens vurm snarare kunna öppna portarna till riksdagen för Fi.   

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.