Foto: TT

Isabella Lövin: Det är bråttom med klimatfrågan

Publicerad

Isabella Lövin är miljöpartisten som ständigt förknippas med fisk. Under sin tid i EU-parlamentet har hon stridit för strängare fiskeregler, mot överfiske och dumpning av död fisk – och vunnit. Nu är hon redo för en ny hjärtefråga.
– Klimatfrågan är den största utmaningen för vår tid och det är bråttom, säger hon.

Det var med reportageboken ”Tyst hav – Jakten på den sista matfisken”, som journalisten Isabella Lövin startade debatt om utfiskningen. Efter framgångarna med boken rekryterades hon av Miljöpartiet och valdes in i EU-parlamentet 2009 på ett av partiets två mandat. Under tiden i parlamentet har hon varit något av en enfrågepolitiker.

– Jag har fokuserat all tid på fiskeripolitiken under min tid i parlamentet. Det är ju många frågor som ryms i en: Det handlar om biologisk mångfald och rättvisa mellan fattiga och rika länder till exempel.

Fokus på fisken

Hon har fått kritik från bland annat tankesmedjan Timbro för att hon har gjort långtgående kompromisser för att få stöd i sina frågor.

Isabella Lövin medger att hon gett fiskefrågorna allt fokus.

– Jag har förlitat mig på mina andra kollegor i andra delar precis som de förlitar sig på mig. Men nu inför valet är det klart att jag har fått läsa på för att kunna andra delar också.

Men hennes hårda fokus har också fått resultat.

– EU har en ny reformerad fiskeripolitik. För första gången förbjuds överfiske och dumpning av död fisk. Vi har också fått strängare regler för EU:s fiskeflotta som fiskar utanför Europa.

Besvikelse över fiskeavtal med Marocko

Det största misslyckandet under tiden i parlamentet anser hon vara EU:s fiskeavtal med Marocko som låter fiskare från EU-länder fiska utanför det ockuperade Västsaharas kust.

– Det blev först ett nej men sedan pressade kommissionen fram ett nytt förslag som röstades igenom i parlamentet. Jag stred väldigt hårt för ett nej och jag är väldigt besviken över hur det blev.

Blodad tand

Hon säger att det viktiga nu är att kontrollera att de nya reglerna följs och hon vill gärna sitta kvar i fiskeutskottet nästa mandatperiod. Men hon vill också ta sig in i miljöutskottet.

– Klimatfrågan är den största utmaningen för vår tid och det är bråttom. Nu har vi ett fönster innan klimatmötet i Paris 2015 där parlamentet har möjlighet att göra något. Jag vill medverka till att parlamentet ska bli en blåslampa mot regeringarna i Europa.

Nästa parlament kommer att rösta igenom EU:s nya klimatmål.

– Jag har sett att det går att göra resultat, det har gett mig blodad tand. Parlamentet drev ministerrådet framför sig i fiskerifrågan, nu hoppas jag att det kan upprepas i klimatfrågan.

Här kan du läsa mer om hur Isabella Lövin svarade i SVT:s valkompass.

Toppkandidaterna med Isabella Lövin sänds i kväll 20.30 i SVT2 och på SVT Play.

Fem snabba om EU

Visa

Ska Sverige få behålla undantaget att få sälja snus?

I Sverige ja, men vi ska inte exportera till andra.

Bör Sverige byta valuta till euro?

Nej.

Bör EU ha ett gemensamt försvar?

Nej.

Vilket land borde bli nästa medlemsland?

Det land som uppfyller kriterierna och som vill.

Vad är EU:s största utmaning de kommande fyra åren?

Klimatutmaningen. Vägen ut ur den djupa ekonomiska kris som Europa är i är ett energismart samhälle baserat på förnyelsebar energi. Det är som tre önskningar i en, vi kan skapa ett hållbart samhälle, vi blir av med säkerhetsrisken i att vara beroende av till exempel rysk gas och kan skapa miljoner nya jobb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Toppkandidaterna

Mer i ämnet