Jämtin pressad: Hur tänker ni?

Uppdaterad
Publicerad

I premiären av SVT:s Partigrillen pressades Carin Jämtin av Richard Bergfors, vd för hamburgerkedjan Max och styrelseledamot i branschorganisationen Visita. Han upprepade gång på gång frågan varför Socialdemokraterna vill ta bort den sänkta restaurangmomsen och lägre arbetsgivaravgift för unga.

– Det är en dyr åtgärd som inte har lett till sänkt ungdomsarbetslöshet. Vi måste se hur vi använder statens pengar, där tycker vi att vi på olika sätt ska hjälpa till småföretagare att utveckla sig, svarade Carin Jämtin.

Stor kampanj

Visita har satsat hårt på att få ut budskapet om att det blir ett hårt slag för restaurang och turism om Socialdemokraternas förslag går igenom.

Val 2014

Överallt i Visby syns affischer som berättar om Visitas åsikter och i Partigrillen tog Bergfors chansen att pressa Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin:

– Det har skapat 10.000 jobb sedan momsen sänktes. Nu riskerar det här att gå förlorat genom ert förslag att höja restaurangmatens moms och arbetsgivaravgiften för unga. Hur tänker ni då?

– Syftet med sänkningen av arbetsgivarvgiften och restaurangmomsen var att skapa fler jobb, inte att öka vinsterna för restaurangbranschen. Resultatet av satsningen har lett till att vi i dag betalar fyra och får en. Det vill säga att varje jobb i de här branscherna kostar lika mycket som det skulle kosta att anställa fyra ungdomar rakt av, svarade Jämtin.

”Vad vill ni säga till de unga?”

– Enligt undersökningar som Visita har gjort riskerar 6000 ungdomar i ett enda bräde att förlora jobben. Vad vill ni säga till dem, frågade Richard Bergfors.

– I dag finns det i princip ingen ekonom på nåt ställe som faktiskt säger att det här har skapat fler jobb. Det har lett till ökade vinster. Den sänkta restaurangmomsen har lett till kanske ett fåtal nya jobb, det är riktigt. Men i övrigt har det inte gjort det. Syftet med sänkningarna var sänkt ungdomsarbetslöshet, det har inte lett till det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet