Foto: Grafik: Eva Eliasson/SVT Design

Fakta: Jonas Sjöstedt

Uppdaterad
Publicerad

Sedan valet 1998 då V fick 12 procent av rösterna har partiet gjort tre förlustval. Efter det senaste valet har Jonas Sjöstedt tillträtt som partiledare, och debatten om vinster i välfärden verkar opinionsmässigt spela honom i händerna.

Namn: Jonas Sjöstedt

Parti: Vänsterpartiet

Här är partiledarna

Född: 25 december 1964

Karriär:

1990-1995 Lastbilsmontör

1995-2006 Ledamot av Europaparlamentet

2006- Författare

2010- Riksdagsledamot

2012- Partiledare

Utbildning:

Tvåårig social linje på gymnasiet

Tillträdde på posten: 6 januari 2012

Styrka: Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt har haft en svag positiv trend under i stort sett hela mandatperioden. På sistone har han kunnat tacka och ta emot när friskoleskandaler och välfärdsvinstdebatten har eskalerat. Jonas Sjöstedt är den enda som vågar och kan säga total-nej till välfärdsvinster. Detta är hans största tillgång inför valet 2014.

Svaghet: Tvärsäkerheten och kompromisslösheten kan vara det som gör att Jonas Sjöstedt snubblar på vägen till den regeringsplats som man trots allt säger sig eftersträva. Kraven på välfärdsvinstförbud och höjda skatter för företag och rika privatpersoner kan diskvalificera honom och skjutsa socialdemokratin ytterligare mot mitten. Det kan marginalisera partiet i väljarnas ögon.

(Omdöme: Ulf Hambraeus)

Snabbfrågor

Förebild: Rosa Parks

Favoritämne i skolan: Geografi

Favoritlag: UIK i damfotboll, GAIS för herrar

Favoritmusik: Americana

Favoritresmål: Monteveglio, en liten italiensk stad där en stor del av min släkt bor.

Det här hatar jag: Orättvisor.

Det här är min största dröm: Att resa landvägen genom Afrika från norr till söder.

Det här är viktigast av allt för mig som politiker: Sådant som förbättrar människors liv idag och samtidigt är en del av det långsiktiga arbetet för ett samhälle byggt på demokrati, jämlikhet och solidaritet.

Dold talang/det här visste du inte om mig: Att jag är bra på att laga georgisk mat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Här är partiledarna

Mer i ämnet