Angela Merkel tillsammans med Jean-Claude Juncker. Foto: TT

Juncker och Ukraina stridsfrågor för EU-toppar

Uppdaterad
Publicerad

Det blir luxemburgaren Jean-Claude Juncker som ska leda EU och kommissionen i Bryssel under fem år framåt. Men den brittiske premiärministern står fast vid sitt motstånd. Samtidigt är EU splittrat i synen på om sanktionerna ska utökas mot Ryssland för inblandning i Ukraina.

Regeringschefernas toppmöte börjar i staden Ypern där skyttegravskriget på de flamländska fälten pågick hela första världskriget. Där ska minnet av krigsutbrottet för 100 år sen högtidlighållas.

Olyckskorpar har påpekat att samtidigt som fred ska manifesteras så är regeringarna i London och Berlin ilskna huvudmotståndare i striden om vem som ska leda EU.

Cameron kräver omröstning

På fredag i Bryssel ska ordförandefrågan avgöras. Storbritanniens premiärminister David Cameron är nu isolerad i sitt motstånd mot Juncker. Detta sedan Camerons vänner statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och Nederländernas premiärminister Mark Rutte i går sa att de kan stöjda Jean-Claude Juncker som ny ordföranden i den mäktiga EU-kommissionen.

Men David Cameron ska ändå begära en omröstning bland regeringscheferna. Traditionen är att regeringscheferna göra upp och visar samförstånd utåt. Diplomater säger att det uppfattas som ”ovärdigt” att kräva omröstning, men Cameron säger att han ska insistera. På hemmaplan i Storbritannien vinner Cameron poäng eftersom Juncker uppfattas som ”gammaldags” EU-politiker som vill ha mer makt till EU.

Mer demokrati – eller mindre?

Den kandidat som regeringscheferna föreslår ska sen godkännas och väljas av det nyvalda EU-parlamentet senare i juli.

Parlamentets partigrupper vill att kandidaten från det parti som blev störst, alltså Jean-Claude Juncker från kristdemokratiska/moderata gruppen, utses. Parlamentets partiledare säger att detta betyder mer demokrati och slut på att regeringschefer gör upp i hemlighet i slutna rum. Kritiker säger att makt förskjuts från folkvalda regeringschefer till ett fåtal ledare för partigrupperna i parlamentet.

Sanktioner mot Ryssland

Ukrainas president Petro Porosjenko ska besöka toppmötet. Diskussioner pågår om att utöka de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland för att Ryssland tillåter att soldater och utrustning förs över gränsen till striderna i östra Ukraina. Men sedan ryske presidenten Putin gjort en del försonliga gester och uttalanden är flera länder emot skärpta sanktioner.

Fakta

Jean-Claude Juncker

* 59 år

* Premiärminister i Luxemburg 1995-2013.

* Ordförande euroländerna/eurogruppen 2005-2013.

* Tillhör kristdemokratiska/moderata partigruppen.

* Avgick 2013 efter anklagelser att inte ha utrett spionaffär.

* Var med och startade euro-valutan och har lett politik med mer budgetdisciplin och besparingar.

SÅ VÄLJS EU-KOMMISSIONENS ORDFÖRANDE

* Regeringscheferna ska med kvalificerad majoritet utse kandidat.

* Enligt nya Lissabonfördraget ska de ”ta hänsyn till valresultatet i senaste EU-valet” och ha ”samråd med EU-parlamentet.

* En majoritet i EU-parlamentet ska sedan godkänna och välja

* EU-kommissionens ordförande

* Är en ordförande är plats utses övriga 27 kommissionärer genom att föreslås av varje lands regering och sen godkännas av parlamentet.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.