”Valvinden blåste förbi oss”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas partisekreterare Kent Persson intervjuades i Agenda special om partiets stora bakslag i EU-valet.

Resultatet i valet till Europaparlamentet betecknas som en katastrof för Moderaterna

– Vi är inte nöjda men jag tycker att vi gjorde en bra valrörelse, sade Kent Persson, och syftade på att partiet lyckades öka antalet kontakter med väljarna.

EU-valet 2014

– Men att bära regeringsmakten är tungt när man går in i Europavalrörelse.

Kent Persson medger att Moderaterna inte lyckades mobilisera kring partiets viktigaste fråga: tillväxten och jobben.  

– Vi har missat valvinden. Den har blåst förbi oss.

– Jag hade gärna sett en valrörelse där vi haft mer fokus på jobbfrågorna så vi hade fått resonera konkret om till exempel vad frihandel innebär för Europa och Sverige, sade Kent Persson.

Satsning på jobb och tillväxt fortsätter

Kent Persson sade också att till valet i september kan läget ha förändrats.

– Jag tror att väljarna skiljer på de olika valen. Det har vi sett vid tidigare Europaval. 2009 gjorde vi 18 procent för att sedan göra över 30 procent i riksdagsvalet. Enligt väljarundersökningarna är det bara 55 procent av dem som tänker rösta på oss riksdagsvalet som gjorde det i EU-valet , sade han.

Trots att partiets hjärtefrågor bara fanns på plats åtta bland väljarnas prioriteringar i EU-valet är det som Moderaterna vill satsa på i nästa val.

– Vi kommer att fokusera på det som är landets stora utmaningar framåt. Det är tillväxten och jobbfrågorna, sade Kent Persson.

Kent Persson noterade också att partierna till vänster om Socilademokraterna är större än S. Det tyder på en vänstervind som förändrar debatten i valkampanjen inför valet i september, menade han.

– Stefan Löfven måste nu ge svar på vilka han ska regera med och vilken politik han ska föra. För vår del ser vi att alla allianspartierna kom in i Europaparlamentet.

Kent Persson avslutade med att uttrycka optimism för Moderaternas del inför valet i september.

– På väldigt kort tid växte några partier väldigt mycket. Jag tror att det är möjligt för oss att göra den resan också.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet