Foto: TT

KD-politikern är skyldig Kronofogden 3,8 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

KD-politikern Mikael Ljungman, 50, är den kandidat inför valet som har allra störst skuld hos Kronofogden – nära fyra miljoner. Det visar SVT:s granskning.

I SVT:s granskning av kandidaterna till val i kommun, landsting och riksdag framgår att 1.420 av cirka 53.000 kandidater i augusti hade skulder hos Kronofogden. 47 kandidater har skulder på mer än en miljon. Allra störst skuld har KD-politikern Mikael Ljungman, som är skyldig totalt 3.892.925 kronor.

Flera fängelsestraff

Hans skuld hos Kronofogden består av skatteskulder och obetald rättshjälpskostnad. Lejonparten av skulden, närmare tre miljoner kronor, är en inkassoskuld.

Val 2014

– Jag jobbar med den här skulden i dag, och jag tror att jag kommer till rätta med den. Målet är att kunna bli skuldfri, säger Mikael Ljungman.

Ljungman har fått flera fängelsestraff för ekobrott, bland annat har han dömts för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll samt fått näringsförbud. I maj i år lämnade han fängelset.

KD: Han har varit ärlig

Caroline Szyber som är distriktsordförande för Kristdemokraterna i Stockholms stad säger till SVT att Ljungman varit ärlig mot partiet när det gäller hans bakgrund.

– Vi har fört en dialog med Mikael Ljungman om hans kriminella förflutna och han har varit öppen med det. När det kommer till skulderna så är det inget vi har tittat närmare på. 

Mikael Ljungman berättar att han nu arbetar för att hjälpa andra med att komma ur skuldsättning.

– Det är allvarligt med skulder förstås men den andra sidan är att jag vet vad skuldsättning innebär och har en större förståelse för utsatthet. Min vånda gör att jag förstår andras vånda.

Mikael Ljungman står på plats 32 på Kristdemokraternas valsedel till riksdagen. På listan till Stockholms läns landsting står han på plats 17.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet