Foto: TT

KD: Äldreboendegaranti för de allra äldsta

Uppdaterad
Publicerad

Alla som är 85 år eller äldre ska ha rätt till plats på äldreboende om de vill. Det är Kristdemokraternas vallöfte som partiledaren Göran Hägglund presenterade på en presskonferens i Almedalen i dag.

– Att man vet att det finns boende när man behöver, kommer i sig öka tryggheten för de äldre, säger han.

Äldreboendegarantin skulle kosta 500-900 miljoner kronor enligt socialdepartementets beräkningar. Tidigast 2016 skulle den kunna träda ikraft.

– Det skulle bidra mycket till de här äldre personerna i första hand, men också avlastning till de anhöriga, säger Hägglund (KD).

Reformen kräver en förändring av sociallagen, där rätten till en särskild boendeform skrivs in för 85-åringar och äldre.

Många som får plats är svaga

Enligt Hägglund är det i dag cirka 2.000 personer som skulle vara i behov av boende. Många som får plats i dag är svaga, och tiden man bor på äldreboende har blivit kortare.

– I dag är man är utomordentligt skröpligt. Det håller på att bli vård i livets slutskede, säger han.

Hägglund berättar inte hur reformen ska bekostas. Men säger att KD tar strid för att det här vallöftet hamnar på Alliansens gemensamma valmanifest som ska sättas ihop efter sommaren.

Gammalt löfte

Kristdemokraterna lovade redan 2006 att fler skulle få bo i särskilt boende och sedan dess har de blivit färre.

Då kritiserade KD-ledaren och äldreminister Maria Larsson (KD) den förra S-regeringen för att platserna på särskilt boende minskat, trots att de äldre blivit allt fler.

Sedan dess har antalet personer över 65 år som bor permanent i till exempel servicehus eller gruppboende minskat från 98.619 till 88.986 år 2013, skriver TT.

På frågan varför väljarna ska lita på löftet nu svarar Hägglund till TT:

– Kristdemokraterna har arbetat fram ett förslag som är skarpare och som vi kommer att kämpa för under den kommande mandatperioden.

Vill prata om medlemskap i NATO

I sitt tal i kväll från scenen i Almedalen kommer Göran Hägglund (KD) också att prata om försvarspolitik och behovet av en analys av de säkerhetspolitiska alternativ som Sverige har, däribland ett NATO-medlemskap.

– Jag har svårt att se att Sverige under angreppshot kan få fram resurser som räcker för att värna vårt land och folk, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2014

Mer i ämnet