Foto: TT

KD åter minsta partiet i Alliansen

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna tappar två mandat och backar en procentenhet till 4, 6 procent av rösterna. En besviken Göran Hägglund talade till väljarna.
– Det här är inte bra för Sverige, för Alliansen, för Kristdemokraterna, sade han.

KD fick nöja sig med att klara riksdagsspärren. Svenska folket har sagt sitt, sade KD-ledaren Göran Hägglund och konstaterade att det nu blir ”betydande svårigheter” att kunna bilda regering.

Hägglund sade till SVT Nyheter att han gärna sitter kvar som partiledare om partiet vill ha honom.

Redan tidigare på kvällen, när det var tydligt att Alliansen inte skulle fortsätta styra landet, sträckte partiets vice ordförande Maria Larsson ut en trevare till Miljöpartiet att samarbeta.

– Jag vill skicka en boll tilll Miljöpartiet att fundera om de kan tänka sig fortsätta med de uppgörelser vi redan gjort med dem. Vi har gjort överenskommelser om integration, migration och tillsammans infört en ungdomsrabatt på arbetsgivaravgiften. Det viktigaste nu är att skapa starkast möjliga minoritetsregeringsalternativ, sade Larsson.

Anders Wallner, partisekreterare för Miljöpartiet, ville dock inte direkt kommentera Larssons trevare.

Inte förankrat i partistyrelsen

Partisekreterare Acko Ankarberg Johansson gjorde sedan klart för TT att Larssons utspel bara gällde det migrationspolitiska området – något som Larsson inte höll med om när TT kollade igen:

– Det handlar om ett regeringssamarbete med MP. Men det här är ett hugskott från min sida.

Larsson sade dock att det inte är förankrat i partistyrelsen.

-Nej, vi har inte diskuterat detta. Men jag tycker att det är värt att belysa frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Läget efter valet

Mer i ämnet