Foto: SVT

KD-toppen: Viktigt med både mamma och pappa

Uppdaterad
Publicerad

I maj fastslog en utredning att även singelkvinnor bör få möjlighet att insemineras.

Men Kristdemokraterna är emot förslaget, betonade partisekreterare Acko Ankarberg Johansson i SVT:s ”Partigrillen” i Almedalen.

– Det är viktigt att barnet växer upp med både mamma och pappa.

Förslaget som presenterades i maj ska ge ensamstående kvinnor samma rätt till assisterad befruktning som gifta par och sambor. I dag slår svensk rätt fast att ett barn har rätt till två föräldrar, men den regeln sätts nu åt sidan.

Sedan tidigare är det möjligt för singelkvinnor att adoptera ett barn, men inte få assisterad befruktning. Kristina Ljungros, ordförande för RFSU, pressade Acko Ankarberg Johansson, om det.

Val 2014

– Varför vill ni sätta käppar i hjulet?

– För mig är det barnets perspektiv, att veta min mamma och min pappa och att de finns med som aktiva parter så långt det är möjligt. Det är viktigt att barnet växer upp med både mamma och pappa, svarade Ankarberg Johansson.

– Men varför har man då möjlighet i dag att adoptera men inte detta?

– Jag förstår logiken i det men de här barnen finns redan som adopteras och de får en möjlighet att komma hit till Sverige och tas emot av en person. Det är klart att det vore önskvärt om det fanns en manlig gestalt i deras uppväxt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet