Anna Kinberg Batra och Catharina Elmsäter-Svärd, två omdiskuterade efterträdare till Fredrik Reinfeldt. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kinberg Batra hetaste kandidaten

Uppdaterad
Publicerad
Med Catharina Elmsäter-Svärds nej försvann Anna Kinberg Batras starkaste motkandidat till ny partiledare för Moderaterna. Bo Frank, kommunalråd i Växjö, är kritisk mot att det saknas alternativ när länsförbunden uppmanas att nominera sina kandidater.

Anna Kinberg Batra har representerat Moderaterna i talmannens sonderingar om ny regering och det var hon som tog debatten om Socialdemokraternas prognos inför budgeten. Men statsvetaren Jan Teorell tycker inte att det måste betyda att fältet är fritt för Anna Kinberg Batra.

– Jag tror att det delvis är tillfälligheter, att hon råkade befinna sig på rätt plats. Men det kan självklart vara bra att hon kan visa att hon inte är ett oprövat kort, givet att hon anses ha klarat uppdragen, säger han.

Bo Frank, moderat kommunalråd i Växjö, tycker däremot att det är ”alldeles uppenbart” vem som kommer att väljas till partiledare i mars.

– Allt pekar åt ett håll och det är Anna Kinberg Batra. Jag skulle vilja se en större frimodighet och att fler träder fram och säger att de vill leda partiet.

”Behöver förbättra dialogen”

De 26 länsförbunden har uppmanats att skicka in sina nomineringar senast den 14 november. Men Bo Frank känner sig uppgiven inför processen.

– Vi vet inte vilka som ställer upp. Anna Kinberg Batra är den enda som inte har tackat nej. Så det ser ut att bli en lätt uppgift för valberedningen.

För Bo Frank är det viktigaste att partiets nya ledare är beredd att ha en dialog med förbunden ute i landet. Den erfarenheten har han inte haft av Anna Kinberg Batra hittills, säger han.

– Men man kan ju alltid ändra sig.

Svårt efterträda Reinfeldt

Partiledaren ska utses på en extrastämma den 7 mars men valberedningen hoppas vara klar i god tid innan dess. Lars Ingvar Ljungman, ordförande i valberedningen, tror att vem som än ska efterträda Fredrik Reinfeldt får en svår uppgift.

– Man ska vara försiktig så att man inte försöker hitta en Fredrik nummer två, säger han.

Anna Kinberg Batra har jobbat tätt ihop med Fredrik Reinfeldt och kan förväntas förvalta den mittenpolitik som har förts de senaste åren. Inom partiet finns också en vilja att gå en annan väg efter valet och i högre utsträckning lyfta frågor som försvarspolitik, flyktingfrågor och skatter.

Vinna valet viktigast

Men enligt statsvetaren Jan Teorell är visionen om att vara ett statsbärande parti fortfarande så stark inom Moderaterna att det kommer att vara prio ett i valet av ny partiledare.

– I slutändan vill man ha någon som kan vinna valet 2018 och återta regeringsmakten.

Trots besvikelsen över den slutna processen kommer Bo Frank att ställa sig bakom den partiledare som väljs av stämman. Han säger också att han är imponerad av Anna Kinberg Batras insats i tv-debatten mot Magdalena Andersson (S) i tisdags.

– Det är ingen tvekan om att hon kan ta en debatt. Men hon måste skaffa sig en backup ute i landet och inte bara i en riksdagsgrupp. Det är lättare att styra en riksdagsgrupp som är vana att bli tillsagda vad de ska göra än att få respekt från kommunalråd, säger han.

Läs också: Även delar av partistyrelsen väntas bytas ut.

Så tycker andra länsförbund

Visa

Västerbotten: Kommer sannolikt att nominera Anna Kinberg Batra

– Jag tror att det är många länsförbund som också kommer att landa i den slutsatsen. Många håller på att svänga i den riktningen, säger riksdagsledamoten Edward Riedl.

Östergötland: Har inte tagit ställning

– Det är viktigt att det blir en person som fortsätter att utveckla de nya Moderaterna, att partiet fortsätter att breddas, att det är lyssnande och att man är samarbetsorienterad i Alliansen, säger Christian Gustavsson, länsförbundsordförande i Östergötland.

Södermanland: Beklagar Elmsäters nej men vill kommentera andra kandidater

– Catharina Elmsäter-Svärd hade varit väl lämpad. Hon är socialt mycket kompetent, har växt enormt som minister och kan landsbygdsfrågor, vilket jag tror är viktigt för Moderaterna, säger länsförbundsordförande Björn Andersson.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Moderaterna väljer ny partiledare

Mer i ämnet