Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator. Foto: SVT

Knutson: Ännu ett hårt slag för Moderaterna

Uppdaterad
Publicerad

Efter kollapsen i söndagens EU-val drabbas Moderaterna nu av ännu ett hårt slag. I Statistiska Centralbyråns partisympatiundersökning backar moderaterna till 22,7 procent. Valet i september kan bli en rysare för Fredrik Reinfeldt och hans parti, skriver SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

SCB:s förra partisympatiundersökning gjordes i november 2011. Sedan dess har Moderaterna tappat 2,8 procentenheter. Jämfört med valet 2010 har har partiet gått tillbaka med hela 7,4 procentenheter. Uppenbart har den moderata partiledning inte lyckats vända den nedåtgående trenden. Nu brinner det i knutarna med ett riksdagsval om blott tre månader.

Men SCB:s partisympatiundersökning är inte bara deprimerande läsning för Moderaterna utan för hela regeringsalliansen. De rödgröna partier får egen majoritet med 51,3 procent av rösterna. Alliansregeringen tappar stöd jämfört med novembermätningen och får nu bara 36,8 procent. Kristdemokraterna ligger återigen under riksdagsspärren.

Val 2014

Miljöpartiet backar

Den vänstervind som blåste i EU-valet tycks alltså blåsa även i opinionen inför riksdagsvalet. För enskilda partier har emellertid inte framgång i EU-valet ett direkt samband med opinionen inför riksdagsvalet. Feministiskt initiativ som tog sig in i EU-parlamentet i söndags får nu bara 2,5 procent i SCB:s undersökning. Det innebär att det ser mycket svårt ut för partiet att ta sig in i Riksdagen. Inte heller Miljöpartiet har lyckats överföra framgången i EU-valet till ett starkare stöd i den allmänna opinionen. I SCB:s mätning går Miljöpartiet tillbaka och får åtta procent. Samtidigt tycks Vänsterpartiets uppgång fortsätta. Den tydliga kritiken mot vinster i välfärden ger uppenbart resultat. Vänsterpartiet får nu åtta procent och är därmed lika stort som Miljöpartiet.

Rödgröna egen majoritet

För Socialdemokraterna innebär undersökningen en uppgång till 35,3 procent. Det är en psykologiskt viktig gräns partier passerar. Att hamna över 35 procent i den här mätningen har stor betydelse för synen på Socialdemokraternas möjligheter att bilda regering efter valet i höst. Samtidigt gör nog S-ledningen klokt i att vänta med att korka upp champagnen. I den senaste Sifo-mätningen fick Socialdemokraterna bara 30,9 procent. Möjligheten finns alltså att SCB-mätningen överskattar stödet för Socialdemokraterna.

Sverigedemokraterna backar sedan förra mätningen men får ändå 8,1 procent vilket är en klar uppgång jämfört med valet 2010. De rödgröna partierna har egen majoritet i den här mätningen vilket innebär att Sverigedemokraterna missar den åtråvärda positionen som vågmästare. Å andra sidan är det fullt möjligt att partiet ändå lyckas nå detta mål när rösterna är räknade på valdagen. När valet närmar sig brukar avstånden mellan blocken minska, vilket kan skapa utrymme för Sverigedemokraterna att bli tungan på vågen.

Bekymmersamt för Moderaterna

Den store förloraren i dagens mätning är Moderaterna. I valet 2010 fick partiet 30,1 procent av rösterna, nu är man alltså nere på 22,7 procent. Enligt SCB har väljarna som lämnat Moderaterna framför allt gått till Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, men också till Miljöpartiet. Läget inför valrörelsen ser alltså bekymmersamt ut för det stora regeringspartiet. I förra valet var Moderaterna nästan lika stora som Socialdemokraterna. Nu är Socialdemokraterna åter Sveriges i särklass största parti.

Bortfall ökar

SCB:s partisympatiundersökning har stor tyngd i den politiska debatten. Den bygger på drygt 4.700 intervjuer och uppfattas därför som mer tillförlitlig än andra opinionsundersökningar. Samtidigt finns det alltid skäl att vara försiktig med att dra alltför långtgående slutsatser av en enskild mätning. Motsvarande SCB-mätning inför riksdagsvalet 2010 pekade till exempel på en rödgrön valseger, men SCB hade misslyckats med att fånga upp den opinionsförskjutning som skedde i maj 2010. Valet i september vanns då av alliansregeringen. Den här gången finns inte samma signaler om att en motsvarande opinionsförändring är på gång. Osäkerheten kring SCB:s mätning är därför mindre. Samtidigt är bortfallet rekordstort – nästan 48 procent. SCB hävdar dock att undersökningen trots det stora bortfallet är tillförlitlig.

Tilläggas ska att alla opinionsmätningar brottas med det här problemet. När det gäller SCB:s mätningar har bortfallet ökat kraftigt de senaste åren. År 2006 var det runt 25 procent, idag är det nästan det dubbla. Det blir allt svårare för opinionsundersökningar att få folk att svara i telefon och dessutom att besvara frågorna.Trots att valet närmar sig vet många väljare fortfarande inte vad de ska rösta på. Andelen osäkra i den här undersökningen är 21 procent. Det är en viktig grupp när partierna nu formulerar sin politik inför valrörelsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet