Anders Berngarn, kommunalråd (M) i Lomma, och Bo Frank, kommunalråd (M) i Växjö. Foto: SVT

Kommunalråd (M) vill debattera invandringen

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna gick kraftigt bakåt i valet men i Lomma och Växjö höll partiet ställningarna. Var det migrations- och integrationspolitiken som sänkte partiet i riksdagsvalet? De två moderata kommunalråden har lite olika syn på varför det gick så dåligt.

Anders Berngarn är moderat kommunalrådet och Lommas starke man.

Kommunen är som en moderat dröm; välskött, välklätt, segelbåtar och massor av havsutsikt. Här är partiet starkast i landet med hela 46 procent i kommunvalet. Anders Berngarn är stolt över att tillhöra ”de nya moderaterna”.

Läget efter valet 2014

– Den inslagna vägen är den absolut rätta. Jag ser gärna att vi tar ett steg vidare, kanske Moderaterna 2.0. Att vi fortsätter utveckla det vi börjat med – kanske med några tillägg, säger han.

Några av tilläggen, som Anders Berngarn tänker sig, är större satsningar på miljö- och välfärdsfrågor, men också att man lyssnar mer på väljarna i en helt annan fråga.

– Vi måste också ta till oss att vi inte har haft en bra integrationspolitik och inte en bra invandringspolitik, säger han.

Ser med oro

Som alla moderater ser Anders Berngarn med oro på Sverigedemokraternas framgång. Många väljare han möter menar att Sverigedemokraterna argument tystats ned av de etablerade partierna, att invandringens avigsidor inte ens får diskuteras.

Enligt Anders Berngarn borde man ha tagit debatten med Sverigedemokraterna när partiet började etablera sig.

– Vi hade klarat den debatten. Jag är alldeles säker på det, säger han.

Först ville inte partierna ta debatten med dem och när de kommer ut på gator och torg börjar folk busvissla och det blir motattacker, menar han.

– Det väcker sympati hos människor. De tycker inte att det är demokratiskt.

Moderat underström

I riksdagsvalet kom nästan var tredje sverigedemokratisk väljare från Moderaterna. Det är drygt 232.000 personer som i år valde Jimmie Åkesson istället för Fredrik Reinfeldt.

I Växjö finns Bo Frank, ett annat moderat kommunalråd, som berättar om hur man håller röstsiffrorna uppe och Sverigedemokraterna på mattan.

– Det gick ju riktigt jäkla bra i Växjö. Vi har haft starkt engagemang också i frågor som inte varit traditionellt moderata. Miljö, jämställdhet, kultur. Men har också en nyanserad diskussion om flyktingmottagande, säger han.

Om det är någon som fått ge ansikte åt en moderat underström av kritik mot alliansens flyktingpolitik är det Bo Frank. Och i det ser han också en förklaring till att partiet hållit ställningarna i Växjö.

– Jag står ju som alla vet för ett mångkulturellt samhälle och ett generöst flyktingmottagande. Men jag tycker samtidigt att man måste kunna diskutera omfattningen av de åtaganden man har.

– Då är väl Växjö ett bra moderat skyltfönster. Vi har legat femma i topp i flyktingmottagande. Samtidigt som jag känner stor stolthet kan en kommun inte klara hur mycket som helst, säger Bo Frank.

Känsligt ämne

Det var med blandade känslor som Bo Frank i somras fick höra sin partiledare berätta att flyktingströmmarna kommer att öka ännu mer och vädja till svenska folket att öppna sina hjärtan inför människor på flykt.

Reinfeldts linje har alltid varit att invandringen är en tillgång, att integrationspolitiken är på rätt väg och att sysselsättningen bland utlandsfödda ökar.

Ett mer känsligt ämne som man inte diskuterat öppet är invandringens storlek – volymerna –  hur många Sverige kan och bör ta emot. Frågor som väljarna ställer sig.

– Det måste finnas en diskussion inom de etablerade partierna om omfattningen av flyktingmottagandet och även bidragsvillkoren vi har i Sverige. Vi har väldigt generösa bidrag och världens mest generösa flyktingpolitik. Det kanske inte är en superbra kombination, säger Bo Frank.

– Finns det någon gräns för vår generositet? Alla människor på jorden som är fattiga kan inte komma till Sverige. Vi måste kunna ha en nyanserad diskussion utifrån en generös utgångspunkt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet