”Kristen värdegrund en självklarhet”

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund anser inte att partiet måste lyfta upp sin kristna värdegrund mer för att lyckas i valrörelsen. – Den är en självklarhet, sade han i SVT:s Gomorron Sverige.

Kristdemokraterna lyckades bra i EU-valet och fick sex procent av rösterna. I valet betonade Lars Adaktusson flera gånger sin kristna bakgrund, vilket har lyfts fram som en av förklaringarna till framgången. Men Göran Hägglund tycker inte att partiet behöver bli tydligare i frågan om kristendomen.

– Den kristna värdegrunden är grunden för all den praktiska politik vi presenterar och den är en självklarhet för ett kristdemokratiskt parti, sade han i Gomorron Sverige och fortsatte:

– Det handlar inte om personlig tro utan om just de värderingar som skapat Sverige, där vi  har respekt för varandra och alla har lika värde.

Vill inte ha fler pappamånader

Frågor om jämställdhet går framåt starkt inför valet. Men Hägglund vill inte införa ytterligare pappamånader.

– Vi skulle få en på pappret mer jämställd situation. Men jag vill inte ha ett Sverige där politiken voterar om det som människor ska bestämma själva. Vi får ett outhärdligt samhälle om människor inte själva får bestämma om sin vardag, sade han.

Jobbar för mindre barngrupper

Redan förra året meddelade Göran Hägglund att man skulle införa mindre barngrupper i förskolan, ett förslag som Stefan Löfven i går lanserade som en av Socialdemokraternas stora frågor inför valet.

– Vi jobbar hårt med att utveckla barngrupperna, sade Göran Hägglund och tillade:

– Vi har en finansiering också.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2014

Mer i ämnet