Löfven: Beredd att bilda en ny regering

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter midnatt klev Stefan Löfven, mannen som ser ut att bli Sveriges nästa statsminister, upp på scenen för att tala till sitt parti. – Jag är beredd att börja sondera möjligheterna att bilda en ny regering för Sverige, sade han.

Med en ros i handen och partisekreterare Carin Jämtin vid sin sida klev Stefan Löfven upp på scenen vid Socialdemokraternas valvaka. Han började med att stämma in i applåderna.

– Tack alla ni. Det är ni som har gjort detta möjligt. Ni har gjort ett helt fantastiskt jobb, säger han.

Läget efter valet 2014

Efter att ha hyllat Socialdemokraternas folkrörelsearbete fortsatte Löfven:

– Sverige är ett fantastiskt land. Vi har oerhört mycket att vara stolta över. Just därför vågar vi också prata om när vi har brister i vårt land. Vi befinner oss i ett allvarligt läge. Någonting håller på att gå sönder. I kväll har Sverige svarat – nu behövs en förändring.

”En lång resa”

Socialdemokraterna fick 31,2 procent av rösterna i årets val, en svag uppgång jämfört med 2010. Partiet sade inför valrörelsen att man hade siktat på 35 procent. Men i sitt tal hyllade Löfven ändå valresultatet.

– Det har varit en lång resa. Steg för steg har vi byggt upp förtroende för socialdemokratin. Men tiden när fem partier kunde dela på alla röster är för länge sedan förbi. I år var det nio partier som stred om väljarnas förtroende. Det är väldigt få partier i ett europeiskt flerpartisystem som når 30 procent, sade han.

Hyllade och tackade Reinfeldt

Han hyllade Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt.

– Jag välkomnar och respekterar att Reinfeldt har lämnat in sin avskedansökan. Jag vill också tacka honom. Han har varit Sveriges statsminister i åtta år och även om jag inte håller med honom vill jag framföra: Jag har respekt för dig som människa och politiker och jag önskar dig all lycka framåt i livet.

Öppnade för blocköverskridande samarbete

Löfven ska nu inleda samtal med Miljöpartiet. Men han upprepade också sin utsträckta hand mot, som han sade, ”andra demokratiska partier.”

– Nu är det dags för ansvar. Vi har ett nytt unikt läge i Sverige. Nu är valkampanjen över, nu är det dags att sätta Sveriges intresse först. Jag är beredd att bilda en för Sverige handlingskraftig regering. Vårt land är för litet för konflikter. Inget samarbete kommer att ske med Sverigedemokraterna, säger Löfven.

Vill samarbeta i flera frågor

I en intervju med SVT efteråt lyfte han fram Vänsterpartiet, Folkpartiet och Centerpartiet som möjliga samarbetspartners. I energifrågan och försvarsfrågan vill han se ”ännu bredare överenskommelser.” I frågor om jobben, skolan och välfärden har partierna mycket gemensamma ställningstaganden över blockgränserna, menade han.

– Det kan inte vara så att partierna bara sitter och inte vill göra någonting. Folkpartiet har förslag om skolan och föräldraförsäkringen där vi absolut kan samarbeta, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet