Löfven efter samtalet: Nu ska det gå så snabbt

Publicerad

Stefan Löfven var tredje gästen hos Poul Perris i Nyfiken på partiledaren.
Efter inspelningen träffade han SVT:s Ann Victorin och pratade bland annat om hur det var att få prata om sina drivkrafter.

– Det kändes bra. Att få den tiden att reflektera, för ofta i politiken nu ska det gå så snabbt och det är korta frågor och svar på tio sekunder. Men det får man hantera för jag förstår medias situation och det är inte så konstigt att det är så, men att få den här tiden att reflektera på detta sätt har varit bra.

Vad är skillnaden mellan en vanlig intervju och ett sånt här samtal?

– Ja, det är mer ett samtal. Ofta i intervjuer så finns någon speciell vinkel som man kanske är ute efter att få ge så då ställs frågor, ibland ställs de om med lite olika vinklar men man anar till slut att det är någonting här som ska bli sagt.

– Ofta är det snabbare naturligtvis. För media kanske det är någon fråga de vill visa och då måste de intervjua olika personer och då är det bråttom, de har inte all tid i världen och det får man acceptera. Det här är ju ett samtal som ger en helt annan tid, båda är nog bra.

Det här är ju ett valår, tror du det är viktigt att väljarna får lära känna partiledarna lite bättre?

– Ja, jag hoppas att det skapar ett mer nära förhållande. Är det så att människor ser mer bakom det man annars ser i politiker i en halvminut kommentera någonting och får man se mer så hoppas jag att det kan bidra till att det blir mindre avstånd.

Vad kan det mindre avståndet just i valtider innebära tänker du?

– Jag hoppas det innebär att fler engagerar sig. Om man inte engagerar sig till hundra procent kanske det  ändå skapar en nyfikenhet och vi vill ju att valdeltagandet ska vara högt. Det är ett viktigt uttryck för att vi står upp för demokratin. Så valdeltagandet och intresset för politiken är viktigt, kan vi bidra med att människor känner att ”jag förstår lite mer hur hon/han tänker” så är det bra.

Tycker du att du blev rättvist behandlad?

– Ja.

Vi intervjuar ju alla åtta partiledare, finns det någon du själv är speciellt intresserad av att titta på och lyssna till?

– Nej, det är alla. Jag kommer att lyssna på hur de ser på drivkrafter och ideologi.

@bnzi

#nyfikenpå Stefan fick tidigt känna av ett solidariskt samhälle. Det gjorde jag också! Det känns o skapar lojalitet

@PerBlomberg1

#nyfikenpaa skulle vara intressant att veta lite om Ls föräldrar, mor och far. Hur var dom? Utbildning och arbete!

@Helvetesmannen

Jag vet inte hur intressant det varit hittills, men påfallande är hur mycket mer avslappnat #NyfikenPå är med #Löfven, än med #Reinfeldt.

@RebeccaWUvell

Uppväxt bla bla, problem bla bla, jag såg ljuset (POLITIK), jag-är-en-bra-person bla bla, floskler floskler partiprogram #nyfikenpaa

@popkatten

Vad som faktiskt är värdet med #nyfikenpå är inte berättelserna om barndomen utan det ovanliga utrymmet för ideologi, politiska grundvärden.

@RichardHerrey

#nyfikenpå är mysigt och småputtrigt,alla framstår som trevliga människor.Så även Stefan Löfven.Men är det verkligen programmets idé? #svpol

@ErikaKarl

Ni som inte gillar #nyfikenpå, vad hade ni väntat er? Vad saknar ni? Själva pitchen är ju djupintervjuer med personerna bakom ledarskapet.

@HansLuthman

Får nog omvärdera mina tidigare positiva åsikter om #nyfikenpå. Det funkar inte i längden. Föredrar traditionella intervjuer och debatter.

@egunnarkarlnord

Men nej, missat första halvtimmen #nyfikenpå. Får bli SVT Play tredje söndagen i rad då! ;)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyfiken på partiledaren

Mer i ämnet