Visa alla (2)
Visa alla (2)

Reinfeldt: Ni har stora hål i budgeten

Uppdaterad
Publicerad

Årets första duell mellan Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt handlade till stor del om skolan och jobben. – Vi ser en regering som håller på att kapsejsa, sade Stefan Löfven.

Den första frågan i debatten gällde vad Stefan Löfven tycker om de skolförslag som regeringen har lagt på senare tid. Löfven hade inte mycket till övers för dem:

– Vi ser en regering som håller på att kapsejsa, det är så nära game over som det kan vara. Vi har en mycket allvarlig situation i skolan, där resultaten faller mest i Sverige bland alla länder som är med i Pisa-undersökningen, sade Stefan Löfven.

Medan Fredrik Reinfeldt lyfte fram många olika åtgärder som regeringen vidtagit för att förbättra resultaten i skolan och sade att det är bra att Socialdemokraterna stödjer dem och att de i grunden har en samsyn om skolan.

Debatten hettade till när det kom till jobben där de beskyllde varandra för att ha lagt ofinansierade budgetar och budgetförslag.

Reinfeldt: En halv miljon unga har fått jobb

– Arbetslösheten bland unga är tillbaka på 2005 års nivå – en halv miljon unga har fått arbete de senaste åren. Då är det särskilt viktigt att fortsätta med de lägre trösklar vi har för unga, sade Reinfeldt.

Som exempel på jobbskapande åtgärder för unga nämnde han den sänkta restaurangmomsen och rabatter för företag som anställer just unga.

– Ni lägger tyngdpunkten på att öka beskattningen och med det finansiera bidragsutbyggnad, sade han till Löfven och framhöll  att fler har arbete i dag än när alliansregeringen tillträdde 2006.

– Du kommer inte ifrån det faktum att när du tillträdde var det lägre arbetslöshet än nu. Ditt eftermäle kommer inte att bli så bra på det området, kontrade Stefan Löfven.

Han tog upp vad han kallade ett ”gigantiskt matchningsproblem” på svensk arbetsmarknad, vilket han menade beror på att många inte har fått rätt utbildning.

Löfven: Ni låser in folk i fas 3

– Sverige har nu historiskt många som får subventioner för att kunna arbeta, bland annat nystartsjobb och olika slags anställningsstöd. Det är ett aktivt sätt att hjälpa, sa Reinfeldt.

– Det ni gör är att ni låser in människor i fas 3. Det är väl Sveriges största ”företag”, sade Stefan Löfven och kallade fas 3 för ”den mest själlösa arbetsmarknadspolitiska åtgärden vi hört talas om”.

Medan Reinfeldt sade att det finns inget som heter fas 3 längre och framhöll att i Socialdemokraternas budgetförslag finns liknande åtgärder som egentligen bara innebär att de ”byter namn på saker”.

”Hål i budgeten”

Fredrik Reinfeldt sade också att den stora förändringen som Socialdemokraterna vill göra är att finansiera en utbyggd sjukförsäkring.

– Där är ni kraftigt underfinansierade och det är därför ni har så stora hål i er budget, sade Reinfeldt.

Han beskyllde Socialdemokraterna för att ha ett hål på elva miljarder i sitt budgetförslag medan Löfven tvärtom menade att Socialdemokraternas budget tillför 20 miljarder, genom att de tar bort regeringens sänkning av krogmoms och arbetsgivaravgift för unga.

– Du räknar som ingen annan och du hittar på nya siffror hela tiden. Vi har inga budgethål. Men du har använt snart åtta år till stora ofinansierade skattesänkningar. Det ser vi resultatet av nu, sade Löfven.

– Jag är ganska haj på att räkna. 27,5  miljarder satsningar i er budget med 16 miljarders finansiering – det är ett hål på elva miljarder. En av era största satsningar är en hittills ofinansierad skattesänkning till pensionärerna, sade Fredrik Reinfeldt.

Se hela debatten här ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2014

Mer i ämnet