Foto: TT

Löfven: Hade absolut velat se mer

Uppdaterad
Publicerad

EU-valet blev en rysare och en framgångssaga för flera svenska partier. Men för vår tyngsta representant i Europaparlamentet stod båten stilla.

Efter valdramat står det klart att Socialdemokraterna behåller titeln som Sveriges största parti i parlamentet i Bryssel. Även om S-ledaren Stefan Löfven konstaterade att man håller ställningarna, stack han inte under stolen med att han gärna hade sett att man nått ett stöd på över 25 procent. Partiet landade på 24,4 procent – vilket är samma siffra som 2009.

– Jag hade absolut velat se mer, men vi får ändå konstatera att det är en tid när fler partier tar sig in i parlamentet.

EU-valet 2014

– Klart att vi behöver göra en analys om varför det blev som de blev, sa Stefan Löfven efter att Valmyndigheten presenterat en första preliminär prognos för hur svenska folket röstat.

Låga siffror bland förstagångsväljare

Socialdemokraterna fick som Moderaterna och Folkpartiet låga siffror bland förstagångsväljarna, rapporterar TT. Bland väljarna i åldern 18-21 fick man 15 procent av rösterna, jämfört med MP som fick 23 procent och FI på 18 procent.

Partiets toppkandidat i EU-valet, Marita Ulvskog, verkade nöjd med valsiffrorna när hon gästade SVT:s studio:

– Vårt fokus var ju att upprepa förra valets siffror, och det ser ut som att vi kommer att göra det, sade hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet