Fredrik Reinfeldt aviserade sin avgång på Moderaternas valvaka. Foto: TT

”Löfven kommer anklagas för svikna löften”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfvens allra första riksdagsdebatt blir Fredrik Reinfeldts sista. Rollerna är ombytta, och spelplanen är ny. Den nye statsministern kommer att få det hett om öronen – men de hårdaste attackerna kommer andra än Fredrik Reinfeldt stå för, spår SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein.

Fredrik Reinfeldt, som är långt mer erfaren när det gäller debatter, hade i opposition kunnat gå på hårdare än tidigare utan rädsla att verka för arrogant mot Stefan Löfven. Men eftersom M-ledaren meddelat sin avgång gör att han antagligen kommer att ligga lågt.

– Det är lite av en oskriven regel med mildare tongångar från en avgående partiledare. Vi såg det med Göran Persson och antagligen får vi se det med Reinfeldt, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein.

Läget efter valet 2014

Enligt vad Aftonbladet erfar kommer Fredrik Reinfeldt inte att attackera Stefan Löfven. Reinfeldt kommer i stället enbart hålla ett anförande och inte ta några repliker.

Uppretad FP-ledare

I stället kommer de andra partiledarna att kliva fram. Och flera kommer anklaga Stefan Löfven för svikna löften. Bland annat när det gäller vinster i välfärden där regeringen kommit överens med Vänsterpartiet om att begränsa vinsterna.

– Där är Jan Björklund (FP) förtörnad och menar att man river upp friskoleuppgörelsen. Han har sagt att det kommer att få konsekvenser för hela mandatperioden.

Även när det gäller skattehöjningar kommer oppositionen slå till. Löfven hade lovat dyrt och heligt att höja inkomstskatten endast för dem som tjänar mer än 60.000 kronor i månaden, i stället har man nu kompromissat med Miljöpartiet och satt gränsen vid 50.000 kronor i månaden.

SD stöddiga

För Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt kommer debatten bli en balansgång eftersom partiet sitter i budgetförhandlingar med Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

– Han vill både vara kaxig och samarbetsinriktad. Vi får se hur kaxig han vågar vara, säger Silberstein.

Någon som kommer våga vara kaxig är däremot Jimmie Åkesson.

– Sverigedemokraterna har verkligen vågmästarställning och makt nu. De är ganska stöddiga och Åkesson kommer nog att slå åt alla håll.

Med valrörelsen i bagaget är Löfven inte helt oerfaren av debatter. Men riksdagsdebatter skiljer sig lite från debatter i radio och tv.

– Det är väldigt noga med taltid och lite mer städat, han får se till att inte knuffas, skämtar Margit Silberstein.

Riksdagsdebatten

Debatten inleds klockan 9.00. Som ledare av det största oppositionspartiet kommer Fredrik Reinfeldt (M) att inleda, därefter följer samtliga partier i storleksordning.

1) Fredrik Reinfeldt (M)

2) Stefan Löfven (S)

3) Jimmie Åkesson (SD)

4) Åsa Romson (MP)

5) Annie Lööf (C)

6) Jonas Sjöstedt (V)

7) Jan Björklund (FP)

8) Göran Hägglund (KD)

Det hålls tre partiledardebatter i riksdagen per år. Den första hålls i oktober, den andra i januari och den tredje i juni. Debatten beräknas hålla på i cirka 4,5 timmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet