Foto: SVT

Löfven och Reinfeldt överens om mycket – men inte detta

Uppdaterad
Publicerad

Kollektivavtalen skapade spänning när Löfven och Reinfeldt debatterade EU. ”Det sker en osund konkurrens”, menade S-ledaren, medan statsministern ansåg sig vara den som står upp för frihandel.

Både Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) har gett sig in i en intensiv slutspurt. När de i SVT:s Gomorron Sverige i dag möttes i den första och enda EU-debatten var de överrens om det mesta – båda föredrar svenskt fläskkött framför danskt, Sverige ska inte ta emot färre flyktingar, frågan om tiggeriet ska lösas gemensamt inom EU och Ukraina ska få gå med i EU om de uppfyller kritikerna.

Åsikterna isär om kollektivavtalen

Men trots att de båda anser att jobben är den viktigaste EU-frågan, går åsikterna isär om reglerna kring kollektivavtalen i EU.

– Det är viktigt att vi får regler i EU som gör det möjligt för alla länder att försvara sina kollektivavtal. Nu sker en osund konkurrens där EU-regler och regler som regeringen infört som gör detta omöjligt, säger Stefan Löfven.

Det är viktigt att det är ungefär samma regler överallt i EU, svarar Fredrik Reinfeldt.

– Det framgår nog ganska tydligt för de som följt den här debatten vilka som står upp för frihandel och vem som försöker bädda in det i mer bekymmer. Blir det för mycket nationella hinder blir det ett form av handelshinder, säger han.

Arbetslösheten inom Europa

Ungdomsarbetslösheten är enorm i Europa och väldigt många ungdomar i Sydeuropa flyttar till andra länder för att få jobb.

Har vi resurser att ta emot arbetslösa ungdomar i Europa?

– Rörligheten är en del att komma åt problemen. Vi har jobbat för att försöka sänka trösklarna för unga. Nu sjunker arbetslösheten i stora delar av landet. Nyckeln framför andra är att utbildningssystemet måste bli bättre, alla ungdomar måste gå genom svensk skola, säger Reinfeldt.

Det är bra med rörligheten, men det får inte ske på bekostnad på människors villkor, menar Löfven.

– Där går en tydlig linje mellan höger och vänster. Är det okej att sänka arbetsmiljöambitionerna och inte stå upp för de svenska kollektivavtalen? Det är inte att stå upp för den svenska modellen, säger han.

Löfven är på turné tillsammans med Socialdemokraternas toppnamn Marita Ulvskog medan Reinfeldt åker runt i Sverige tillsammans med utrikesminister Carl Bildt (M) och finansminister Anders Borg(M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2014

Mer i ämnet