Löfven pressad om kärnkraften

Uppdaterad
Publicerad

I slutdebatten pressades Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven återigen om ett besked i frågan av kärnkraften. Den här gången valde han att artikulera fram sitt svar. – Att det inte kan gå in? Jag ska pröva sakta, sade han.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven har i flera tidigare debatter råkat i bråk med Alliansens partiledare om var han står i frågan om kärnkraften. I TV4 i går slutade diskussionen med att Lööf försökte lämna över ett papper till Löfven – som viftade bort hennes hand.

I slutdebatten i SVT i kväll tryckte alliansledarna återigen på för ett svar från Löfven.

Slutdebatten

– Är det okej att man bygger nya kärnkraftverk för att ersätta de gamla eller tänker du stoppa det ihop med Gustav Fridolin, frågade Jan Björklund.

”Det verkar inte gå in”

Löfven drog en djup suck innan han svarade.

– Jag får fortsätta med samma svar till dig Jan Björklund, för det verkar inte gå in. Jag tycker att den här debatten visar att det som behövs är en blocköverskridande överenskommelse.

– Vi behöver veta vad du tycker först, sade Centerledaren Annie Lööf.

”Jag ska pröva sakta”

Då bestämde sig Löfven för att prova en mer pedagogisk ton.

– Du vet precis vad jag tycker. Att det inte kan gå in, snälla ni? Jag ska pröva sakta: Vårt parti tycker att kärnkraften ska avvecklas, men inte på ett sådant sätt att vi riskerar vårt näringsliv. Vi ska ha långsiktig, säker tillgång på energi. Det är vårt löfte till svenskt näringsliv och till svenska kunder.

Fridolin tog med sin kolbit

I debatten om klimatet hade Miljöpartiets Gustav Fridolin återigen med sig en bit brunkol.

– Det handlar om det här – vill du verkligen få ett eftermäle som Sveriges sista kolbaron, Fredrik Reinfeldt, frågade Fridolin och viftade med kolbiten.

– Den där kolbiten har varit med så mycket att den har ett eget Twitterkonto, sade Annie Lööf.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slutdebatten

Mer i ämnet