Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Löfven om S-veteranerna: Delar inte ut poster

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en tidigt start för partiledare Stefan Löfven (S) på hans och partiets dag under Almedalsveckan. I en morgonutfrågning fick han frågan om Mona Sahlin och Margot Wallström kan få några ministerposter vid en valseger.

Löfven fick frågor om ex-ministrarna Mona Sahlin och Margot Wallström är aktuella för ministerposter i en S-regering i höst. Wallström har nämnts som ett tänkbart namn till posten som utrikesminister.

– Jag är väldigt glad att Margot Wallström är tillbaka igen i politiken, sade Löfven.

– Men jag delar inte ut några som helst ministerposter före valet.

”Viktigt att stå upp mot rasism”

Löfven berättade också att kvällens tal kommer innehålla en hel del ideologi.

– Det är viktigt att stå upp mot rasism och fascism, sade Löfven till TT:s reporter och syftade bland annat på gårdagskvällens sammankomst vid Almedalsscenen som Svenskarnas parti tilläts att genomföra.

– Det förstör inte, men det förfular Almedalsveckan, fortsatte han.

Löfven kommer i sitt tal också att utveckla partiets framtidsplattform som presenterades för några veckor sedan som en långsiktig inriktning för socialdemokratin i Sverige.

Kommunen ska kunna neka friskolor

Morgonutfrågningen handlade bland annat om kommuners rätt att stoppa friskolor som vill etablera sig. På den frågan var Löfven tydlig, utan att ta ordet ”veto” i sin mun.

– Ja, om det finns två skolor och en tredje vill starta ska kommunen kunna säga ”Nej, vi klarar inte detta utan en konkurs.”

På frågan om förutsättningarna att bilda regering med Miljöpartiet, trots att partiernas förslag skiljer sig kraftigt åt på flera områden, sköt han ansvaret vidare mot Alliansen.

– Vi har lite olika förslag, det stämmer. Men det finns det också i Alliansen.

Han nämnde bland annat synen på NATO-medlemskap, vårdnadsbidrag och vem som ska ha huvudmannaskapet för skolan och vården som splittrar de borgerliga partierna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2014

Mer i ämnet
Foto: TT
Stefan Löfven tillsammans med Margot Wallström inför EU-valet.
Stefan Löfven tillsammans med Margot Wallström inför EU-valet. Foto: TT
Foto: Christoffer Wendick/SVT
Foto: Christoffer Wendick/SVT