Löfvens löfte: Max 15 barn i en barngrupp

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna ska gå till val på ny förskolereform. Partiet vill införa ett maxtak på femton barn i förskolan för de minsta barnen, 1-3 år.

Småbarngrupperna ska bestå av max 15 barn, enligt socialdemokraternas nya löfte och tre pedagoger, antingen förskollärare eller barnskötare.

– Små barn, små problem. Stora barn, stora problem. De ska ha hjälp mycket tidigare. då behöver inte små problem bli så stora, säger Löfven (S).

Kostnad: 1,1 miljarder

Antalet barn i småbarnsgrupp som går i grupper med över 17 barn har ökat kraftigt enligt socialdemokraternas siffror och staplar som visades upp på den fullsatta presskonferensen presskonferens i spegelsalen på Wisby hotell.

Kostnaden för reformen är 1,1 miljarder kronor och då ingår både personalkostnader och lokalkostnader. Det handlar om statliga pengar som ska gå till de kommuner som inför reformen, enligt samma modell som för maxtaxan. 2016 ska reformen träda ikraft lovar Stefan Löfven (S).

Löfven: Forskningen är entydig

– Forskningen är entydig. Det är tidiga insatser som gör nytta. Det leder också till högre skolresultat, säger han.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén är nöjd med beskedet från Löfven:

– Det är ju mycket bra att S vill införa maxtak, det är efterlängtat. Nu blir det så tydligt att lärarkrisen rullar in med störst kraft på förskoleområdet.

– Det är ju också så att det måste opckså paras med förslag hur man lockar fler att bli förskolläare och det handlar ju om löner, säger förbundsordföranden.

Löfven lovar samtidigt också sjösätta en statlig satsning på landets 200 skolor med sämst resultat. Med löfte om högre lön ska de skickligaste lärarna lockas ta jobb på de tuffaste skolorna. Den satsningen beräknas kosta 2 miljarder kronor.

Pengarna ska komma från vad han kallar en ”skatteväxling”. Vad detta innebär vill han inte förklara närmare idag. Detta ska istället partiets ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson (S) presentera på en presskonferens på tisdag i Almedalen.

– Ni ska ha någonting att se fram emot på tisdag också. Det rör sig inte om någon förändring av inkomstskatten, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2014

Mer i ämnet