Lööf: Du vill stänga porten Åkesson

Uppdaterad
Publicerad

Centerledaren Annie Lööf fick slutdebattens första och största applåder när hon ilsknade till mot Jimmie Åkesson i flyktingfrågan. – Det är du som vill låsa dörren och slänga bort nyckeln, sade hon.

Sverigedemokraterna vill minska invandringen till Sverige med 90 procent och istället hjälpa flyktingar i konflikternas närområde. Enligt partiledare Jimmie Åkesson är det den mest humana flyktingpolitiken.

– Vi ska hjälpa så många flyktingar som möjligt. Om man har tio äpplen och tio hungriga barn är det mest rättvisa att ge ett äpple till varje barn. Men svensk flyktingpolitik går ut på att ge nio äpplen till ett barn och sedan får de resterande dela på det sista. Och det är inte human politik, säger han.

Annie Lööf kallade Åkessons politik är ”ett brunt luftslott”.

– Äh, lägg av, fnös Jimmie Åkesson.

Men Lööf fortsatte:

– Du skär ner 150 miljarder på svensk invandring. Sedan ska du lägga en miljard på UNHCR. Det betyder 20 spänn per flykting och dag, sade hon.

”Vi är byggda på solidaritet”

Lööf menade att svenska folket måste öppna sina hjärtan, Reinfeldts budskap från sommartalet som kommit att prägla slutet av valrörelsen.

– Sverige är en humanitär stormakt, vi är inte oss själva nog. Vi har importerat både kungar och kåldolmar, skriftspråk och företagsledare – vi är byggda på solidaritet och öppenhet, sade hon.

Jimmie Åkesson sågade Lööfs anförande.

– Kom inte att påstå att ni har som utgångspunkt att hjälpa flyktingar. Det är inte det som är er utgångspunkt. Då hade ni fört den politik som jag vill föra, den går ut på att hjälpa så många som möjligt, sade han.

”Att du har mage, Åkesson”

Då ilsknade Lööf till rejält. Hennes utbrott mot Åkesson rev ner debattens första applåder.

– Att du har mage, Jimmie Åkesson, att stå och kalla oss andra partier att sakna hjärta. Det är du som vill stänga dörren, du vill låsa den och slänga bort nyckeln. När barn, kvinnor och män flyr undan Assads terrorbombningar eller nackskott i Irak, då vill du stänga porten. Och så står du här och beskyller oss för att inte hjälpa, sade hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Slutdebatten

Mer i ämnet