”M gör inte sitt jobb”

Uppdaterad
Publicerad

De kommuner som tar emot minst flyktingar är oftast moderata. Boel Godner (S) riktar kritik mot migrationsminister Tobias Billström och M-kommuner i en debatt i Aktuellt.

SVT:s kartläggning visar att 39 av de 50 kommuner som tar emot minst flyktingar är moderata. Just nu bor 11 000 flyktingar som fått uppehållstillstånd på flyktingboenden. Migrationsminister Tobias Billström (M) och Boel Godner (S), som även är kommunalråd i Södertälje, debatterade i Aktuellt.

Tobias Billström, vad gör du för att dina partikamrater ute i kommunerna ska ta emot fler flyktingar?

Fokus invandring

– Det är inte bara jag som gör något, utan regeringen gör mycket. Vi förstärker de resurser som kommunerna får. Vi har ju till exempel i höstbudgeten sett till att de kommuner som tar emot fler flyktingar får mer pengar, på bekostad av de som tar emot färre. I vårändringsbudgeten har vi också förstärkt integrationsfrågorna med 100 miljoner kronor.

– Uppenbarligen har det inte givit den effekt som regeringen och många av oss andra velat se. Den svenska modellen har varit att vi hjälps åt, men så är det inte i svensk flyktingmottagning i dag. Flera moderatstyrda kommuner gör inte sitt jobb, replikerar Boel Godner.

”Krävs förändring”

Socialdemokraterna vill tvinga kommuner att ta emot flyktingar.

– Vi måste göra någonting, nu är det alldeles för många barn som växer upp i segregerade områden. Det krävs en förändring för Sveriges och flyktingarnas skull, säger Boel Godner.

M vill inte lagstifta

50 procent av svenskarna tycker att kommunerna inte ska ha rätt att säga nej till flyktingar. Men Tobias Billström vill inte lagstifta om detta, eftersom han anser att det inskränker på det kommunala självstyret.

– Jag tror att man istället måste arbeta med morötter och få kommunerna att ställa upp mer. Vi är överens om att vi ska ha en solidarisk politik. Mitt budskap under alla mina åtta år som migrationsminister har varit att fler kommuner ska ta emot. Och de kommuner som tar emot har blivit fler och fler. Men det är ännu inte alla, så vi har en bit kvar.

Hur ser flyktingmottagandet ut i din kommun? Läs hela granskningen här

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus invandring

Mer i ämnet