Foto: TT

M bäst på att få in fler kvinnor

Publicerad

Det är Moderaterna, partiet som ofta förknippats med gubbvälde, som lyckats bäst med att få in fler kvinnor i kommunstyrelserna runt om i landet sedan 2003. Det visar SVT:s granskning av kommunstyrelserna.

När SVT granskade hur partierna tillsatt sina kommunstyrelseledamöter år 2003 så var Moderaterna bland de partier med störst mansvälde. Bara 26 procent av de moderata kommunstyrelseledamöterna var kvinnor.

Nu har andelen kvinnor ökat till 35 procent. Det är den största ökningen av samtliga riksdagspartier i granskningen.

Viktiga frågor avgörs i KS

Kommunstyrelserna kan sägas vara kommunernas motsvarighet till regeringen. Det är där det i praktiken avgörs hur kommunens resurser ska fördelas och hur kommunens verksamhet ska organiseras. Stora delar av verksamheten består av skola, omsorg och vård, alltså kärnan i välfärdssamhället.

– Vi har haft särskilda utbildningar över flera år som har riktat sig till enbart kvinnor, just för att förbereda dem för tyngre uppdrag i kommunerna, berättar statsminister Fredrik Reinfeldt för SVT.

– Det var vårt kvinnoförbund som gick igenom hur det såg ut och såg att det behövdes insatser just när det gäller kommunerna.

Gått sämst för V

Moderaterna har samtidigt gått bra i valen och alltså fått en mängd nya platser att fördela.

Är det lättare att släppa in kvinnor om det inte betyder att män måste maka på sig samtidigt?

– Det finns en sådan risk, att när man tappar uppdrag försöker de som varit med länge behålla sina platser. Därför försöker vi också trycka på, så att det blir nya namn på listorna, säger Fredrik Reinfeldt.

Sämsta utvecklingen av alla riksdagspartier har Vänsterpartiet haft, trots alla feministiska paroller och trots att partiet varit feministiskt ända sedan 1994.

M ligger ändå efter

Vänsterpartiet hade 38 procent kvinnliga kommunstyrelseledamöter 2003. SVT:s nya granskning avslöjar att andelen är densamma nu, 38 procent. Ingen ökning alls på elva år alltså.

– Ja så är det. Och jag tycker det är ett jättestort problem att det har sett ut så, säger Rossana Dinamarca, riksdagsledamot och feministisk talesperson för Vänsterpartiet.

Vänsterpartiet ligger också sämst till i det rödgröna blocket. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har klarat jämställdheten mellan könen i kommunstyrelserna bäst av alla riksdagspartier, och ligger nu på 45 respektive 44 procent.

Så trots alla nya moderatkvinnor ligger Moderaterna alltså fortfarande tio procentenheter efter huvudmotståndaren Socialdemokraternas 45 procent kvinnor i kommunstyrelserna.

– Vi har påbörjat ett arbete som vi tror ger effekt och det visar sig väl i att vi har den största förbättringen, men vi är inte färdiga, säger Fredrik Reinfeldt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ojämställt i kommunerna

Mer i ämnet