Foto: TT

Bakslag för nya regeringen – direkt

Uppdaterad
Publicerad

Den nya regeringen kan komma att åka på bakslag i riksdagen redan i den första uppgörelsen som den har presenterat. – Förslaget från den nya vänsterregeringen innehåller tvång. Det är provocerande, säger Annie Lööf (C).

I går gick Socialdemokraterna och Miljöpartiet ut i SVT och presenterade den tillträdande regeringens första stora överenskommelse om skolan. Partierna vill göra gymnasieskolan obligatorisk och ge alla gymnasieprogram högskolebehörighet.

I riksdagen finns i dag en majoritet bestående av de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna som är emot förslagen.

Läget efter valet 2014

– Förslaget från den nya vänsterregeringen innehåller tvång. Jag tror att det är det som väntar Sverige de kommande åren. Det är provocerande, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Flera motargument

Vad regeringen än föreslår så är det bland de 349 ledamöterna i riksdagen som det hela avgörs till slut. Och när det gäller förslagen om gymnasiet är en majoritet bestående av de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna i dag emot de idéerna:

– Förslaget är märkligt, de elever som inte klarar gymnasiet har ju ofta inte klarat grundskolan. Dessutom kan man inte tvinga elever efter att de fyllt 18 att gå ut skolan, säger Annica Eklund (KD).

– Tvång är fel väg att gå och alla elever är inte teoretiskt lagda, vissa är mer praktiskt lagda, säger Carina Herrstedt (SD), som sitter i utbildningsutskottet.

MP: Vill ge alla en chans

Miljöpartiet och Socialdemokraterna hoppas på diskussioner med de andra partierna.

– Det är viktigt att vi är tydliga med vad vi vill och nu ska vi inleda samtal. Vi vill ge alla barn och ungdomar den chans de behöver för att ta makt över sitt liv, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet