Foto: TT

Maktskifte i Stockholm – och rosa i storstäderna

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna förlorar greppet om Stockholm medan Socialdemokraterna behåller sitt om Malmö. I Göteborg blir dock de båda partierna lika stora. Feministiskt initiativ tar dock plats i alla storstadsregionerna. – Nu ska vi färga hela Stockholm rosa, meddelade Isabella Pettersson, Fi:s förstanamn i Stockholm.

Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarrådskandidat i Stockholms stad, var nöjd på valnatten när det stod klart att Socialdemokraterna får förtroendet att bilda det nya styret i Stockholm.

– Det känns otroligt kul att stockholmarna vill ha en förändring och att vi ska få styra den, säger hon till TT. Till SVT ABC uppger hon att hon ska börja föra diskussioner med de andra partierna redan på måndagen.

Läget efter valet 2014

För att Socialdemokraterna ska få majoritet krävs stöd av Fi som nådde 4, 6 procent av stockholmarnas röster i kommunvalet, enligt valnattens preliminära resultat. Men Wanngård säger att hon ska vänta någon dag innan hon för samtal med dem.

– Kanske inte direkt i morgon bitti, men i veckan kommer jag naturligtvis ta kontakt med Fi, säger hon till TT.

– Jag är nyfiken på att se ett budgetalternativ från dem först, hur de kommer att finansiera sina förslag, men jag håller dörren öppen.

Fi lyckades i storstäderna

Fi lyckades inte komma in i riksdagen, men lyckades övertyga storstadsborna så pass att man knep tre mandat i både Stockholm och Göteborg, respektive två i Malmö.

Partiets stockholmsfalang gör ingen hemlighet att de nu vill vara med och styra i stadshuset.

”Vi är glada för ett maktskifte i Stockholm, det är på tiden. Nu ska vi färga hela Stockholm rosa! Det är dags för en politik som utgår från mänskliga rättigheter och arbetar mot diskriminering och rasism, som fokuserar på mänskliga rättigheter och jämställdhet. Tillsammans kommer vi ha en stark rödgrönrosa majoritet”, säger Isabella Pettersson, förstanamn i Stockholms kommunval för Fi, i ett pressmeddelande.

Nordin oroas över Fi och SD

Från Moderaternas håll kom dystra tongångar i Stockholms stad, där man nu tappar tio mandat.

– För oss i Stockholm är det naturligtvis så att vi dels tappar väljare – dels makten med all sannolikhet. Det måste man möta med stor ödmjukhet och eftertänksamhet, säger Sten Nordin (M), finansborgarråd i Stockholms stad som nu lämnar över posten till Karin Wanngård (S).

Sten Nordin uppger för TT en oro för ett otydligare och svagare styre i Stockholm när Sverigedemokraterna och Fi för första gången tar sig in.

– Det är två extrema partier på olika sätt och det är bekymmersamt att det är på det sättet.

S rasade i Göteborg

Den framgång som Socialdemokraterna haft i Stockholm går inte igen i Göteborg där partiet backat från 29,4 till 22,5 procent och tappar således fem mandat. Raset gör att S nu blir lika stort som Moderaterna, som i sin tur minskat från 25,6 till 22,3 procent.

Sverigedemokraterna i Göteborg ökade från tre till sex mandat. Den rödgröna trion S, V och MP, som styrt Göteborg får nu inte längre majoritet. För att något av de etablerade blocken ska få majoritet krävs stöd från Fi, SD eller det lokala partiet Vägvalet, som vill ta bort trängselskatten och behåller sina fem mandat.

Medvind för vänstern

Malmös rödgröna styre håller dock i sig och Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) fortsätter styra staden, trots att man backade med ett mandat. Vänsterpartiet har dock medvind och ser ut att gå från fyra till sex mandat. Därmed är Vänsterpartiet i stort sett lika stora som Miljöpartiet. Oppositionen med Moderaterna i spetsen backar och SD är fortsatt tredje största parti i Malmö.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet