Foto: SVT

”Man tar inte sin rullator och går”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets Rossana Dinamarca frågades ut om välfärden i SVT:s Partigrillen. Hon försvarade partiets förslag om att förbjuda vinstuttag i äldreomsorgen.

Håkan Tenelius på Vårdföretagarna har tidigare kritiserat Vänsterpartiets utspel om att privata vinstdrivande företag ska ersättas med kooperativ. I dag fick han chansen att grilla Vänsterpartiets Rossana Dinamarca i frågan om välfärden.

Vårdföretagarna: Varför ska inte äldre person få välja själva vem som får utför deras omsorg?

– Det viktiga är de äldre får välja vilken typ av vård man vill ha, snarare än vem som ska vara utföraren. I dag handlar det mer om hur företagen ska kunna tjäna så mycket pengar som möjligt, det är deras möjligheter att göra vinst på de anställdas och de äldres bekostnad det handlar om, sade Dinamarca.

Vårdföretagarna: Tiotusentals pensionärer har själva valt en privat utförare – har de valt fel?

– Problemet är att de äldre som valt utförare har små möjligheter att göra andra val. är man 97 år gammal och har stora problem är det inte bara så att man bara tar sin rullator och går därifrån. Det förutsätter att man kan garantera alla gamla en bra vård och så är det tyvärr inte i dag.

Vårdföretagarna: Men äldre personer som vill välja själva, varför ska de inte kunna välja?

– Vi vill garantera att alla får en så bra äldreomsorg som möjligt. Om man tittar på de största privata företagen som finns ser man hur dålig kvalitet det är, både för de boende och de som arbetar där.

Vårdföretagarna: 160.000 personer arbetar inom privata vård- och omsorgsföretag. Om ni får bestämma försvinner en massa arbetsgivare – varför ska den privatanställda undersköterskan tvingas byta jobb?

– Det är inte det vi gör. De företag som bara är ute efter att tjäna så mycket pengar som möjligt har ingenting i den här verksamheten att göra. Vi vill möjliggöra för personalen att ta över verksamheten och bedriva den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Partigrillen 2014

Mer i ämnet