Foto: SVT Design

Många kommuner saknar styrande majoritet

Uppdaterad
Publicerad

Valresultatet gör att det kan bli svårt att styra många av landets kommuner och landsting. Samarbete över blocken väntas bli större än tidigare eftersom 162 kommuner och 11 landsting saknar en styrande majoritet. I Norrköping förbereder Socialdemokraterna att byta de rödgröna samarbetspartnerna mot alliansen.

Den gamla arbetarstaden Norrköping brukar ligga förankrad vänster om mittfåran i svensk politik, men nu blåser förändringens vindar. Efter valet har inget av blocken fått egen majoritet och nu arbetar Socialdemokraterna på att sluta samarbeta med de rödgröna kollegorna i Vänsterpartiet och Miljöpartiet för att istället styra ihop med Centerpartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet. I så fall får man majoritet i kommunfullmäktige och kan hålla Sverigedemokraterna borta från inflytande.

– Vi har träffat mittenpartierna, och vi är överens om att vi vill inleda reella förhandlingar. Men innan vi startar dem, vill vi först höra att vi har våra partiers stöd, säger kommunalrådet Lars Stjernkvist (S).

Läget efter valet 2014

Den här sortens samarbeten kan bli vanligare under mandatperioden. Valet har gjort att blocken saknar egen majoritet i en lång rad kommuner och landsting. Alliansen behåller egen majoritet i 38 kommuner. De rödgröna får egen majoritet i 90 kommuner. Men i 162 kommuner kommer inget av blocken att få egen majoritet.

”Ovanligt splittrat i år”

Och Alliansen får inte egen majoritet i något av landstingen. De rödgröna kan styra själva i tio landsting, om man räknar in Gotland. Men i elva landsting saknas en klar majoritet.

– 2010 var det ungefär hälften så många kommuner som inte fick någon tydlig majoritet så det är ovanligt splittrat i år. Men vi vet ju inte hur det kommer att se ut när partierna gjort klart sin valsamverkan, säger Lotta Liedberg, utredare på Sveriges kommuner och landsting.

I de kommuner och landsting som saknar klar majoritet får man alltså välja – bryta blockgränsen eller acceptera Sverigedemokraterna som vågmästare. Enligt Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, så har den politiska kartan aldrig tidigare varit så här brokig.

– Så här splittrat har det inte varit. Den situation vi har nu kommer att framtvinga blocköverskridande samarbete i kommuner och landsting i en omfattning vi aldrig tidigare har sett, säger Tommy Möller.

Enskilda kommuner kan välja SD-samarbete

– Jag tror att det vanligaste blir samarbete över blockgränsen. Men jag tror också att vi i enskilda kommuner kommer att få se exempel där man samarbetar med Sverigedemokraterna. Vad som är avgörande där är hur de lokala Sverigedemokraterna agerar.

På Sveriges kommuner och landsting räknar man också med en ökning av samarbeten mellan blocken. Och där tycker man sig se ett mönster från valet 2010, de äldre partierna samarbetar över gränsen än med Sverigedemokraterna.

– Jag tror man väljer att samarbeta över blockgränserna, det gjorde man 2010, säger Lotta Liedberg.

Tommy Möller tror att det ökande samarbetet på lokal nivå på sikt också kan påverka rikspolitiken.

– Ja det tror jag. På lång sikt tror jag att det påverkar förutsättningarna på central nivå också.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet