Här kan du se hela intervjun med UKIP:s partiledare Nigel Farage

Han kan tvinga Storbritannien ut ur EU

Uppdaterad
Publicerad

Grundvalarna i brittisk politik skälver där Nigel Farage drar fram. Hans EU-kritiska linje går hem hos väljarna. Se hela Agendas exklusiva intervju med honom i klippet ovan.

Allt fler bedömare beskriver numera ett brittiskt utträde ur EU, populärt kallat ”brexit”, som ett fullt sannolikt scenario.

EU-skepsisen har varit en viktig faktor i brittisk politik ända sedan EEC ombildades till EU 1992.

Det EU-och invandringskritiska UK Independence Party (UKIP) har ridit på vågen och spås enligt en mätning få omkring 36 procent av rösterna i det kommande EU-valet – mer än något av de etablerade partierna.

I januari 2013 utlovade Storbritanniens konservative premiärminister David Cameron en folkomröstning om det brittiska EU- medlemskapet om han och hans parti vinner parlamentsvalet 2015.

Bakom beslutet låg en i grunden EU-kritisk hållning inom det konservativa partiet, men en avgörande faktor var sannolikt UKIP:s framgångar i opinionen. Partiet hotar nämligen att ta viktiga röster från de etablerade partierna inför nästa års parlamentsval. 

”Storbritannien har blivit som Downton Abbey!”

Agendas reporter Eva Elmsäter träffade UKIP:s partiledare Nigel Farage i  Portsmouth där han deltog i partiets EU-valskampanj.

Farage sitter också själv i Europaparlamentet där han är en av ledarna för parlamentets samling av högerpopulistiska- och EU-kritiska partier.

Sedan EU:s utvidgning österut för tio år sedan, har Storbritannien tagit emot hundratusentals immigranter från forna Österuopa – invandrare som UKIP menar tar jobben för infödda britter och belastar sjuk- och socialförsäkringssystemen.

UKIP:s två huvudbudskap är nej till EU och nej till den fria rörlighet som medlemskapet innebär. Nigel Farage säger att den fria invandringen har fört Storbritannien tillbaka till det gamla klassamhället.

– Invandringen är fantastisk om man är rik, det är som Downton Abbey! Man kan ha barnflickor och trädgårdsmästare och chaufförer och tjänstefolk, och de med pengar har skaffat sig det. Socialt har vi gått 70 år tillbaka i tiden, säger han.

Många av UKIP:s kritiker menar att ett Storbritannien som det var kring 1950 med låg invandring och homogena sociala strukturer är just vad Nigel Farage själv drömmer om.

Om det är en önskedröm eller mardröm må ligga i betraktarens öga – hur det än är tycks många väljare vara beredda att lämna de etablerade partierna och lägga sin röst på UKIP.

Farage splittrar regeringen

Nigel Farage poängterar att han inte är emot invandring i sig, men att den ska ske kontrollerat och att Storbritannien måste prioritera att ta emot välutbildad arbetskraft, istället för att låta Östeuropas länder ”exportera” sin arbetslöshet till Storbritannien.

– Storbritanniens befolkning har ökat med fyra miljoner på bara några år och plötsligt har det gått upp för folk att eftersom vi är medlem i EU, så står dörren öppen för 485 miljoner människor, säger Farage.

UKIP har också lyckats slå in en kil mellan det konservativa partiet och Liberaldemokraterna som bildar regering ihop. Vice premiärminister Nick Clegg har nämligen tagit ställning mot sin egen premiärminister David Cameron och hans planer för en folkomröstning om EU-medlemskapet.

Sågs som tokstollar

Nigel Farage själv menar att de etablerade partiernas tystnad i frågan om den fria invandringen från Östeuropa är förklaringen till UKIP:s framgångar:

– De andra partierna vill inte prata om det, för de kan inte prata om det, eftersom de står fast vid medlemskapet i EU, och det betyder en öppen dörr. För femton år sedan sågs de som talade om ett brittiskt EU-utträde som tokstollar, och pratade man invandring blev man kallad betydligt värre saker.

Det mesta tyder på en storskräll för UKIP i det kommande EU-parlamentsvalet och Nigel Farage tror att valframgången kommer att ruska om de andra partierna rejält.

– Nu har vi fått upp detta [ett EU-utträde] på agendan och pressat det konservativa partiet att godta en folkomröstning. Om vi vinner EU-valet kommer Labour också att behöva ompröva sin politik, och vi kommer att kunna sätta ännu mer press på det politiska etablissemanget, konstaterar Nigel Farage.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.