SVT:s Margit Silberstein kommenterar

Margit Silberstein: Partierna är febriga inför debatten

Uppdaterad
Publicerad

Årets första partiledardebatt äger rum samtidigt som det duggregnar opinionsmätningar med staplar och procentsatser, som visar att Alliansen skulle behöva packa ihop och kliva ner från taburetterna om det vore val i dag. Men vare sig segrar eller kapitulationer är givna och stämningen i partierna är febrig vilket säkert kommer att avspegla sig i sammandrabbningen i riksdagens plenisal under onsdagen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt har en stående punkt på dagordningen och det är regeringsfrågan. Han tar fram den som ett trumfkort så fort tillfälle ges och varnar väljarna för att rösta på de rödgröna partierna eftersom de inte utgör ett sammanhållet regeringsalternativ.

Stefan Löfven är oförberedd och han säger inte vilka han vill regera med, dundrar Reinfeldt. En röst på Löfven är en röst rätt in i ett mörker dit inte en strimma ljus når som vägledning till vilken politik som ska gälla i Sverige om de rödgröna vinner valet.

Val 2014

Björklund högg Reinfeldt i ryggen

Men med konferensen hos Folk och Försvar på Högfjällshotellet i Sälen i färskt minne blir det mera riskfyllt för Reinfeldt att slänga upp det kortet på bordet. För efter årets konferens avtecknar sig splittringen inom Alliansen när det gäller försvarspolitiken med skarpare konturer.

När Fredrik Reinfeldt hade lämnat Sälen högg både Göran Hägglund och Jan Björklund honom i ryggen genom att ta avstånd från Reinfeldts syn på försvaret. Det framstod som tydligt att varken Folkpartiet eller Kristdemokraterna vill ta ansvar för den moderata försvarspolitiken.

Istället markerar de, drygt åtta månader före valet, distans till den. Det kommer sannolikt inte att passera obemärkt när Mikael Damberg, Stefan Löfvens ställföreträdare i riksdagsdebatten kliver upp i talarstolen.

Avstånd mellan MP och S

Men även Fredrik Reinfeldt och hans allians fick med sig bränsle hem från Sälen att elda med i regeringsfrågan. Det var i och för sig inget nytt tändmedel, men avståndet mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna i försvarspolitiken framstod i mycket klar dager under Sälenkonferensen, inte minst när det gäller vapenexporten.

Björklund fast vid Pisa-masten

Skolan har hamnat i topp bland de frågor som väljarna ser som viktigast inför valet. Mätningar visar att väljarna har större förtroende för Socialdemokraternas skolpolitik än för Jan Björklunds. Framförallt Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer att binda fast Jan Björklund vid Pisa-masten. Björklund har svårt att bända sig loss, men han anstränger sig för att visa handlingskraft.

S accepterar skattesänkningar

Ett annat tema som intagit en given plats inför valet är välfärden och skatterna. Välfärden krackelerar och det enda ni gör är att sänka skatten, är den sammanfattande anklagelseakten mot regeringen.

Men Socialdemokraterna accepterar i stort sett samtliga skattesänkningar som de anklagar regeringen för att ha genomdrivit. Det betyder att Socialdemokraterna med ljus och lykta söker efter pengar som ska fylla det hål på 12 miljarder som det femte jobbskatteavdraget har kostat. Det kommer Alliansens partiledare att påminna om i debatten och varna för skattehöjningar och besparingar om Stefan Löfven blir statsminister.

Ingen debatt utan jobb

Anders Borg och Fredrik Reinfeldt kontrar med att de ska prioritera skolan och välfärden istället för ytterligare skattesänkningar. Den hållningen kommer oppositionen att göra sitt bästa för att så tvivel kring. På samma sätt som Alliansen lär ifrågasätta att Socialdemokraterna ska avstå från den, i Alliansens tycke, nedärvda böjelsen att höja skatten. Om båda sidor menar vad de säger blir det status quo för skatterna, inga höjningar, inga sänkningar.

Ingen partiledardebatt utan jobbfrågan. Regeringen kommer att få stå till svars för arbetslösheten och lär kontra med att sysselsättningen har ökat och att Socialdemokraterna inte har något annat att komma med än skattehöjningar på 30 miljarder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet