Mats Knutson kommenterar

Mats Knutson: Moderaterna valets stora förlorare

Uppdaterad
Publicerad

EU-valet blev dramatiskt in i det sista. När rösterna var räknade sent på söndagskvällen var Moderaterna valets stora förlorare, medan Miljöpartiet utan tvekan kunde göra anspråk på vinnarrollen.

Miljöpartiet gick inte bara framåt kraftigt sedan valet 2009, utan passerade också Moderaterna som näst största parti i EU-parlamentet.

Ett historiskt skifte alltså, och desto mer smärtsamt för ett parti som Moderaterna som numera gör anspråk på att vara statsbärande. Då förslår inte 13,4 procent av rösterna långt.

Att Miljöpartiet går om Moderaterna i EU-valet får därmed en icke oväsentlig psykologisk betydelse. Moderaternas partiledning var tydligt skakad på söndagskvällen, men försökte samtidigt tona ner konsekvenserna för den kommande riksdagsvalrörelsen.

Och visst finns helt andra beståndsdelar i ett riksdagsval än i en EU-valrörelse. Riksdagsvalet handlar ytterst om att bilda en regering, något som saknas helt i en EU-valrörelse.

KD och C klarar sig kvar

Däremot får Moderaterna nu klara sig utan den positiva energi en framgång i EU-valet hade kunnat ge inför den kommande valrörelsen. Å andra sidan klarade sig alliansen undan ett om möjligt ännu värre nederlag, det vill säga om Kristdemokraterna eller Centerpartiet åkt ur EU-parlamentet. Den risken har ju varit högst påtaglig om man tittat på flera tidigare opinionsmätningar inför EU-valet.

Men återigen har KD och C visat sig vara duktiga valspurtare. Trenden i svensk politik är samtidigt uppenbar – det blir fler partier, inte färre. Piratpartiet åker visserligen ur Europaparlamentet, men i stället kommer två andra in, Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ. Nu finns nio svenska partier representerade i parlamentet.

Sverigedemokraterna får två mandat, vilket ses som en stor framgång. Partiet drar sannolikt nytta av den växande EU-skeptiska opinionen i valmanskåren.

Rödgrön vind

Samtidigt blåser en tydlig rödgrön vind bland väljarna. Inte bara Miljöpartiet går framåt utan också Vänsterpartiet samtidigt som Feministiskt initiativ tar sig in i EU-parlamentet.

Miljöpartiets framgångar kommer att stärka partiets självbild inför riksvalrörelsen.

Tuppkammen växer och det blir sannolikt en utmaning för Socialdemokraterna och Stefan Löfven vid en eventuell rödgrön valseger. Socialdemokraterna klarade sig visserligen undan ännu ett nederlag i det här valet, men valresultatet är mediokert och inget att jubla över. Glädjeämnet för Socialdemokraterna denna kväll var snarare Moderaternas tillbakagång än egna framgångar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2014

Mer i ämnet