Love Benigh Foto: SVT

”Med partiets stöd kan ett nej bli ett ja”

Uppdaterad
Publicerad
Catharina Elmsäter-Svärd är den senaste i raden av M-profiler som säger nej till att bli ny partiledare. Men det är för tidigt att dra slutsatsen att Kinberg Batra skulle vara den enda kvarvarande kandidaten, skriver SVT:s politikreporter Love Benigh.

Ett nej är inte alltid ett nej. Eller? Inom Socialdemokratin är det närmast tradition att offentligt svara nej på frågan om man vill bli ny partiledare. Det gäller inte inom Moderaterna i samma utsträckning.

Flera tydliga profiler inom Moderaterna har i dag tackat nej till att bli ny partiledare. Talespersonen i utbildningsfrågor Tomas Tobé, förre socialförsäkringsministern Ulf Kristersson och nu alltså även förra infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd.

Svaren uppfattas som uppriktiga inom partiet och kommer säkerligen att leda till att bollen om ny partiledare verkligen sätts i rullning. Särskilt Elmsäter-Svärd har haft ett starkt stöd ute i landet, flera profiler har öppet gett henne sitt stöd.

Inom andra partier, särskilt Socialdemokratin, finns en förväntan att man som kandidat offentligt svarar att man inte är intresserad av att bli ny ledare. Den traditionen är inte alls lika tydlig inom Moderaterna. ”Det finns ingen rädsla för att stöta sig med gräsrötterna i partiet bara för att man inte tydligt svarar nej, det gör det nog inom Socialdemokraterna” säger en moderat. En annan säger att: ” Vi har inte den typen av Jante inom partiet”.

Däremot svarar man snarare varken ja eller nej, som Anna Kinberg-Batra gjort. Kan man därför dra slutsatsen att det bara är Kinberg-Batra kvar? Nej, det återstår lång tid och den här typen av processer är svåra att förutse.

För valberedningen fram en kandidat som hela partiet stödjer kommer sannolikt en person som åtminstone är något intresserad att vara beredd att ompröva sitt tidigare nej.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Moderaterna väljer ny partiledare

Mer i ämnet