Statsvetare Ulf Bjereld. Foto: Pressbild/Göteborgs universitet

”Medieovan Karlsson som bara pratar på”

Uppdaterad
Publicerad
SD:s tillfällige partiledare Mattias Karlssons uttalanden till DN i dag är högst oväntade. Det säger S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld.

Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson säger till DN att han noterat varningssignaler från Jimmie Åkesson, och att SD-ledaren inte ens kunde minnas vad han gjort under sin sista partiledardebatt – inte lång tid innan han tog ledigt från sin post på grund av utbrändhet.

– Det var oväntat eftersom de tidigare legat lågt om hur Åkesson egentligen mår, säger statsvetare Ulf Bjereld.

– Antingen förbereder man svenska folket på att sjukskrivningen kommer att vara längre eller så är det en medieovan Karlsson som bara pratar på, säger han.

Bjereld menar att Karlsson visserligen är politiskt rutinerad men att han inte har någon större vana av den politiska offentligheten.

– Han har kommit in på kort varsel, säger han.

”Ett sätt att flytta fram positionerna”

Mattias Karlsson meddelar också att han står till partiets förfogande som partiledare, vilket Ulf Bjereld tycker är anmärkningsvärt.

– Det är ovanligt att man uttalar sig om att stå till förfogande i ett sådant här skede. Det kan uppfattas som ett sätt att flytta fram positionerna, säger han.

Samtidigt vill han inte spekulera kring huruvida det pågår en intern kupp inom Sverigedemokraterna.

– Det klart att det skapar dramatik och gör att vi ställer oss frågan om vi ser ett partiledarskifte. Men någon kupp vill jag inte dra slutsatser om, säger han.

”Har en ideologisk tyngd”

Skulle det visa sig att Jimmie Åkesson inte kommer tillbaka till politiken anser Ulf Bjereld att Mattias Karlsson är den starkaste kandidaten att ta över partiledarrollen.

– Han har en ideologisk tyngd, har en fast förankring i partiet och kan hantera media, säger han.

Samtidigt tror han inte att Karlssons styre skulle minska den interna kritiken om att partiet är alltför toppstyrt.

– Det finns säkert många inom SD som vill se en förändring av partikulturen men Karlssons ledarskap skulle inte skilja sig från Åkessons på den punkten, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer