S och C satsar mest inför supervalåret. Foto: TT

Miljoner till partiernas valkampanjer

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagspartierna lägger miljoner på sina valkampanjer – och mest pengar spenderar Moderaterna, Socialdemokraterna och Centerpartiet som lägger runt 70 miljoner kronor.

SVT:s rundringning till de åtta riksdagspartierna visar att de ekonomiska satsningarna för valkampanjerna är väldigt olika. Vänsterpartiet satsar minst med tio miljoner, medan Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet lägger cirka sjuttio miljoner kronor.

Michael Arthursson är partisekreterare för Centerpartiet:

– Man kan göra lite fler grejer med mer pengar, och man kan göra vissa saker lite proffsigare. Men i grunden handlar det ju om vad man har för politiskt budskap, säger han.

Centerpartiet ett rikt parti

Centerpartiet har god ekonomi, och en stor andledning till det är att partiet 2005 sålde de tidningar de ägde. Totalsumman för försäljningen uppgick till 1,8 miljarder.

Trots den goda ekonomin har Centerpartiet den senaste tiden brottats med låga opinionssiffror och har enligt flera mätningar svårt att klara fyraprocentsspärren till riksdagen.

– Centerpartiet satsar för sin överlevnad, säger Bo Krogvig som arbetat med valkampanjer i trettio år och 2010 var Socialdemokraternas valgeneral.

Trendigt med reklamfilm

Bo Krogvig är tveksam till om en väl tilltagen kampanjbudget kan rädda ett parti som är i en kris.

– Hade bara kampanjbudgeten avgjort vem som skulle vinna val så skulle vi ha högerregeringar i alla demokratier eftersom de i regel har mer pengar, säger Bo Krogvig.

Reklamfilm och personlig kontakt är trenderna i årets valkampanjer. Flera partier väljer bort reklam i tv och satsar mer på att föra fram sitt budskap på internet. Som Moderaterna, som nyligen lanserat en ny reklamfilm, för just internet. Den kommer även att visas på bio. 

– Den här filmen passar bättre när man har lite tid att titta, som på bio eller på nätet. Det går att göra mer nu, digitalt och på nätet, och kostnaderna blir också lägre, säger Per Nilsson (M) som är kommunikationschef för Moderaterna.

Även Centerpartiet satsar mycket på att vara aktiva på nätet:

– Det är mer tyngdpunkt på digitala medier nu än förut, och vi är på Facebook, Twitter och på vår webbplats. Så det är mer utvecklat nu än för fyra år sedan, säger Michael Arthursson (C).

Moderaterna: 65 miljoner

Satsar mest på: Personlig kontakt och dörrknackning, reklamfilm på bio och internet.

Centerpartiet: 70 miljoner

Satsar mest på: Personlig kontakt, digitala kanaler och sociala medier. Kommer även satsa på tv-reklam.

Kristdemokraterna: 25 miljoner

Satsar mest på: Personlig kontakt. Annonser på nätet.

Folkpartiet: 30 miljoner

Satsar mest på: Webb och reklamsatsningar av olika slag.

Socialdemokraterna: 70 miljoner

Miljöpartiet: 20 miljoner.

Satsar mest på: Har anställt ett nytt digitalt team och kommer  att vara aktiva på sociala medier. Vill synas på tåg och i kollektivtrafik.

Vänsterpartiet: 10 miljoner

Satsar mest på: Annonser och rörlig bild på webben, och möjligen på bio.

Sverigedemokraterna: 50 miljoner kronor

Satsar mest på: Tv-reklam, reklam utomhus och postala utskick.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet