Foto: TT

Ministern avvisar kritiken mot satsning

Publicerad

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson slår tillbaka kritiken mot Matlandet Sverige.
– Det har skapat tusentals nya jobb, säger han.
Men han medger att de inte tillkommit i jordbruket.

– Det finns en strukturrationalisering, där man kan producera mer mat med färre mantimmar, säger Eskil Erlandsson (C), som förklaring till att antalet anställda i jordbruket minskat under samma tid som Matlandet Sverige skulle gynna den svenska matproduktionen.

Eskil Erlandsson menar att Matlandet – som av kritikerna kallats för ”Pratlandet” – i själva verket gjort stor nytta för både landsbygden och matproduktionen i Sverige. I dag utnämndes Jokkmokk till årets Matlandet-huvudstad vid en ceremoni i Rosenbad, och under det kommande året kommer skolmaten att hamna i centrum för Matlandets satsningar – bland annat genom att ministern själv ska uppmärksamma skolkockars insatser.

Blir det bättre skolmat av att Eskil Erlandsson uppmärksammar skolkockar?

– Ja jag tror det handlar om att höja statusen, säger Eskil Erlandsson.

Även (S) kritiska

Medan Miljöpartiet vill använda Matlandet-pengarna till att skapa nya kök och anställa kockar i skolor och äldreboenden, så presenterar Socialdemokraterna en fempunkts-strategi för en ny matpolitik. Man vill bland annat satsa på Miljöstyrningsrådet och på ett nytt bolag samägt med branschen som ska främja den svenska maten.

– Ambitionen med Matlandet har varit god, men det är utfallet som inte lyckats, säger Matilda Ernkrans (S), ordförande i miljö- och jordbruksutskottet i riksdagen.

Socialdemokraterna vill skära bort en del av anslagen till Matlandet Sverige, som enligt partiet gått till meningslösa PR-insatser.

– Därmed drar de undan flera verksamheter som betyder mycket för svensk landsbygd, svarar Eskil Erlandsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar matvalet

Mer i ämnet