Foto: SVT

Ministern: Enorm hemläxa för partierna

Uppdaterad
Publicerad

Demokratiminister Birgitta Ohlsson är upprörd – men inte förvånad – över att det finns så få kvinnor som styr i kommunerna. – Man måste sprida makten mer och tidigare, säger hon.

– Det här är ett tecken på att de här glastaken måste krossas, man måste sprida makten mer och tidigare, och partierna har en enorm hemläxa, säger Birgitta Ohlsson (FP) i Gomorron Sverige.

Hon är däremot inte förvånad över siffrorna. Många kommunpolitiker, framför allt unga kvinnor, hoppar av politiken.

Val 2014

– Vi vet att jämställdhet börjar i familjen. Är familjen ojämställd och politiken också, är det svårt att kunna kombinera uppdragen, säger hon.

Tillsatte demokratiutredning

Birgitta Ohlsson tillsatte i somras en demokratiutredning som bland annat ska studera hur kvinnorna ska hållas kvar och klättra inom politiken.

– Det är bra att man tittar på den lokala nivån. Ibland är vi i Sverige väldigt fixerade vid riksnivån. Och det gör att kommunerna har hamnat lite i skymundan, säger hon.

Illa för demokratin

Enligt Miljöpartiets jämställdhetspolitisk talesperson, Gunvor G Ericson, är det siffrorna illa för demokratin. Hon ser kvotering som en väg för att fler kvinnor ska kunna ta plats i kommunstyrelser.

– Vi måste se att partierna har ett ansvar att stödja tjejer, att ha mentorprogram, utbildningar för valberedningar som rekryterar. Det går liksom inte att jobba på med slentrian, för jämställdhet löser sig inte av sig självt, sade Gunvor G Ericson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet